Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med fågel Fenix i luften

Annons

Det var Modellflygklubben Fenix i Rättvik som under helgen visade sina plan för allmänheten.

Ett 30-tal plan och en helikopter fanns under dagen med på Siljans is. Några av dem kan efter övningarna kanske kallas före detta plan, eftersom det inträffade ett par krascher. Men i den här branschens flygkatastrofer råkar lyckligtvis inga människor ut för skador.

Klubbens ordförande Richard Hammarlund berättar att den årliga uppvisningen är till för att dels ha roligt, dels locka fler att bli medlemmar.

Föreningens medlemmar har både batteri- och bensindrivna plan och det är ofta inga små modeller de kör. De största planen mäter 2,5 meter mellan vingspetsarna. Där finns kopior av bland andra Piper Cub och Pilatusplan men förstås även hembyggda fantasiplan.

Det krävs mycket övning innan man klarar av att köra ett modellplan, eftersom det ofta handlar om att kunna styra spegelvänt.

- Men det är inga problem, man vänjer sig, säger Richard Hammarlund.

I övningarna på isen ingick bland annat Air combat, som inte handlar om att skjuta ned varandras plan, utan "bara" om att kapa av streamers som hänger i motståndarens plan. Vilket inte är fullt så enkelt som det låter.

När SM i Air combat ordnades i Säter i somras deltog några av Fenix medlemmar.

På frågan hur det gick, blev svaret ett ganska tyst "IngeÕ vidare".

Men placeringar spelar ingen större roll, det handlar ju huvudsakligen om att ha roligt.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons