Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med egna ögon vid Ejforsen

Annons

Ännu ett orakel som befinner sig långt från platsen har yttrat sig om Ejforsprojektet; Fiskeriverket, som avstyrker. Dess remissvar

innehåller mycket lite substans och nästan inga motiveringshänvisningar. Varför? Vet man inte själv varför man säger nej?

Ett avslagsyrkande till miljödomstolen från en myndighet ska grundas på väl underbyggda miljömässiga aspekter, ej på godtyckliga personliga tyckanden som fallet tycks vara här.

Man tror att en ny turbin, där det funnits en i över 60 år, skulle innebära ett vandringshinder samt en dödsfälla för fisken och det skulle således vara katastrofalt för fritidsfisket.

Något provfiske på platsen har väl inte förekommit och har man överhuvudtaget gjort några seriösa studier av de faktiska förhållandena vid Ejforsen? Om dessa antaganden vore riktiga så borde det väl rimligtvis ha märkts redan 1917 när kraftstationen byggdes?

Ingen har rapporterat mängder av döda och skadade fiskar i utloppskanalen heller så varför skulle detta vara ett problem? Poängen är att natur- och friluftslivet inte drabbas men man får miljövänlig el.

Ett annat argument som framförs är att områdets "naturliga och orörda karaktär" skulle skadas och det för att en före detta byggnad återuppförs. Utgör verkligen ett kraftverk med dammar och kanaler en "naturlig och orörd" miljö?

Jag förutsätter att miljödomstolen besöker Ejforsen för att bilda sig en uppfattning med egna ögon, något som andra också borde göra.

JÖRGEN ERIKSSON (S), SÖRSJÖN

Mer läsning

Annons