Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Med butiken försvinner ett arv"

Annons

Maj Svensk har själv varit medlem i butiksrådet i insjöbutiken och har därmed, genom sitt engagemang, fört sin farfars arv vidare. Hon berättar med inlevelse om butiken och vad den betytt som samlingsplats för insjöborna.

- Det var ju vår butik förklarar hon. Vi ägde den tillsammans och nu ska de lägga ner den. Det känns så tråkigt.

I mitten av maj var det 97 år sedan Insjöns kooperativa handelsförening bildades i skomakare Carl Lindebergs lokaler på Vintergatan i Insjön.

Det första året såldes 54 andelar i föreningen för totalt 270 kronor och i bokslutet för det första verksamhetsåret noterades en vinst på 158 kronor. 1909 flyttades affären från skomakare Lindbergs lokaler och öppnades i det före detta skolhuset i Övre Heden. Fyra år senare tvingades föreningen stänga igen butiken då man inte fick det att gå ihop ekonomiskt.

1925 öppnade Leksands konsumentförening en ny butik i Insjön. På fyrtiotalet hittar vi butiken uppe på Holen i Insjön där de i början av femtiotalet som en av de första butikerna i regionen införde självplock av varor och därmed fick tituleras snabbköp. I slutet av 60-talet flyttas butiken längre ner på Faluvägen och etableras i lokaler bredvid Sang-huset. 1984 byggs de nuvarande lokalerna vid Centrumplan i Insjön.

Gull-Britt Nisswandt är en av trotjänarna inom kooperationen i Insjön. Hon anställdes redan som femtonåring och har sedan, med några kortare avbrott, jobbat där tills hon pensionerades förra året.

Hur känns det att din gamla arbetsplats läggs ner?

- Det är ledsamt. Jag var med och startade upp på Centrumplan. Jag tycker att de kunde ha väntat lite och sett hur det hade gått.

Nya etableringar inom dagligvaruhandeln på Centrumplan gör att Coop anser att det inte kommer att finnas utrymme för en Konsumbutik i Insjön. I dag stängs därmed butiken och en nästan hundraårig samlingsplats för Insjöborna försvinner. Mer om stängningen av Konsum i Insjön i morgondagens tidning.

PER KÄLLGREN

Mer läsning

Annons