Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med ABB jorden runt

Annons

I ett av de sista föredrag som Anders Narvinger höll som ABB-chef i Ludvika så uppmanade han ungdomar att studera teknik och språk. Han lovade i princip att alla som skulle ta jobb på ABB under sin ABB-karriär skulle komma att jobba periodvis utomlands.

Så är verkligheten i dag, många är ute på korta jobb men hela 75 personer i Ludvika är ute på uppdrag som varar längre än ett års tid.

Jan Lindblad, 62 år, växte upp i Borlänge och har rest i jobbet i hela världen sedan 1980 och sedan 1992 för ABB:s räkning.

- Världen har förändrats. På 1980-talet arbetade jag som byggnadsingenjör i Mosambique, det tog nio månader att få hem första telefonsamtalet. Tio år senare jobbade jag i Irak och då var man uppkopplad via sattellit. I dag har jag tillgång till allt i ABB via min bärbara dator, berättar Lindblad.

Just nu jobbar han i Estland och Finland med ABB:s HVDC-Lightprojekt Estlink.

- Där är det ungefär som här att leva, byråkratin i Finland är svårare men annars märks det inte så stora skillnader.

När han började på ABB så var han med om att bygga upp bombade transformatorstationer efter det första Gulfkriget i Kuwait.

- Därifrån har jag nog ett av de svårare minnena. Jag var ute och åkte bil och svängde in på en väg. Det fanns inga varningsskyltar eller så. Att köra in bland oljefälten var inget problem. Sedan blev det tvärstopp och jag haffades av kulspruteförsedda vakter. Jag hade inte rätt passerskort och fick sitta inne i sex-sju timmar. Nu kan man skratta åt det men inte då.

Jan pratar engelska, tyska och portugisiska.

- Tyska pratas det bara i Tyskland. Engelska går bra nästan överallt och med portugisiskan klarar man alla länder där man talar latinska språk, om bara viljan att förstå varandra finns.

Ett land som satt djupa intryck i Jan är Indien:

- Jag jobbar i HVDC:s fältorganisation. Vi är 15 man och det som är så specielllt är att vi är på plats från kundens första förfrågning till dess anläggningen är klar.

- Just nu så pågår det en diskussion om en ny HVDC-länk till New Delhi. Strömriktarstationen i den andra ändan ska byggas i det genuina Indien. Mitt i ingenstans 15 mil från en av Indiens heligaste städer. Kontrasterna mellan de två anläggningsplatserna är enorma.

- Nära Delhi är det väl ordnat men där ute är standarden väldigt låg. Man kan inte käka grönsakerna eller dricka vattnet. Där har jag varit flera gånger och räknat och funderat hur vi ska bygga. De sista tre milen finns det bara grusväg. Att få fram transformatorer på 500 ton är den stora utmaningen. Hur det ska gå till vet vi inte än, men vi har aldrig misslyckats, berättar Jan Lindblad som hoppas få vara med och se den enorma förändring som skett i Indien efter att högteknologi från Ludvika kommit på plats.

När han jobbade på ABB:s Garabiprojekt i Brasilien fick han se till att få sex mil väg ombyggda så att de klarade 300 ton tunga transformatorer.

- De var lite lättare i Garabi, 300 ton, men å andra sidan levererade vi hela 14 stycken dit.

Brasilien är annars det land som har den kultur och puls som Lindblad tycker bäst om.

- Men resorna, från södra Brasilien via Rio och Frankfurt är det sex flighter. Efter 45 timmar är man ganska knäckt.

Å andra sidan kan resorna vara just det som gett de bästa upplevelserna.

- Vi har varit och tittat och räknat på en kabel till ön Lewis väster om Skottland. Runt båten ut till ön simmade det valar, det var en lite udda upplevelse, berättar Jan Lindblad som i likhet med alla sina ABB-kollegor har massor att berätta om sina upplevelser av alla världens fram- och baksidor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons