Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

McBeth till Kvarnbacken

Annons

Shakespeare har flyttat till Kvarnbacken.

Man har nämligen fått sommarboende hörkenbor som är mycket aktiva kulturarbetare i en by vars kulturella utbud fram till nyligen i stort sett utgjordes av Hörkens Bygdedansare, Bromans Blandning och pensionärsbridgen i bygdegården.

Det var åtminstone de som märktes mest. Fast den som tror att byn sover en törnrosasömn i kulturellt avseende behöver bara titta in på Hörkens hemsida för att bli tagen ur den villfarelsen.

Nu är det alltså dags för premiär i Oskars lada, en mycket lokal variant av Göteborgs operahus som det tagit ett halvdussin år att få på plats inför premiären.

- Handbilat alltihop, förklarar Oskar när han, med klädsam blygsamhet, guidar oss tillsammans med skådespelaren och pjäsförfattaren Henry Ottenby, en av de nya hörkenborna som ska sprida kultur i bygden och därför nu har flyttat Shakespeares McBeth till Kvarnbacken och gjort honom till Bergakungen, en Bergslagskung.

(Fast Henry kan timra och spika tak också, försäkrar Oskar som arbetsledare för teaterbygget)

Han är en av medlemmarna i föreningen Kultur i Bergslagen, bildad av Gunnel och Henry Ottenby samt Anna Karin och Rolf Sersam.

Sersams driver sedan 1993 teater Morianen i Malmö.

För den som tycker sig känna igen namnet Sersam, och är en smula kulturintresserad, så har det sin förklaring.

Rolf är son till den smått legendariske skånedragspelaren Göthe Sersam som man ofta kunde höra i Musik under arbetet och andra lättsamma program i vår enda radiokanal för cirka halvseklet sen.

Själv samarbetar Rolf med namn som Bille August, Jacques Werup och andra kulturgiganter söderöver.

Inte minst Anders Granström, Sven Klang i kultförklarade Sven Klangs Kvintett.

Han har dessutom skrivit filmmusiken till Den enfaldige mördaren, berättar Henry som får sköta presentationen eftersom Sersams är på väg upp från Malmö när vi sitter i Mariannes och Oskars trädgårdsmöbler och glufsar i oss eftermiddagskaffet, medan gruppen fjärde medlem, Gunnel Ottenby, är i färd med att lära byns ungar att simma nere vid badplatsen.

Det är alltså inga taffliga amatörer som är på väg att höja kulturmedvetenheten i Hörken ytterligare några snäpp.

Tillsammans med Anders Granström har Rolf Sersam under en räcka år spelat teater på Glimmingehus. Alltid med full borg.

- Det vore inte dumt att lyckas få till en liknande tradition här i Hörken vad det lider.

- Vi är en smula på spaning efter en miljö där vi skulle kunna spela någon skröna. Gärna i "gruvlig" miljö, säger Henry Ottenberg.

Det är inte bara genom Oskars teaterhus byborna är involverade. Även mor i huset, Marianne, har engagerats som scenograf i kraft av sin säkra hand med pensel och färg .

I lokalen invid själva teatern har Oskar också inrett en publik bar som givetvis har Mariannes målning som extra krydda.

Redan på fredag eftermiddag bjuds hörkenborna på teater. Den gången för en något yngre publik nere i den fina bygdegården. Det handlar om HC Andersens De vilda svanarna.

- Ljusnarsbergs kommun har köpt två föreställningar, en här och en i Kopparberg, berättar Henry.

Ljusnarsbergs kommun?

- Javisst. Här är vi ju alla gränsfall, skrattar Oskar. Vi bor i Ljusnarsbergs kommun i Örebro län, har postadress Grängesberg och riktnummer Ludvika.

Det är på gränsen till vansinne.

Men Shakespeare hittar hit med litet hjälp.

Fotnot: Hörkens hemsida hittar du på: http://hem.passagen.se/sm4cgu/horken.html

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons