Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mc-ledaren inte gripen

Annons

Mc-razzian i Dalarna och Gävleborg i torsdags betraktas av polisen som lyckad. Man grep ett tiotal personer, alla med någon form av koppling till Borlängeklubben Bulldogs MC.

Men i förrgår, när polisen slog till, saknades en person. Mc-klubben Bulldogs president, en 44-årig man från Falun som sedan ett och ett halvt år tillbaka är bosatt i Borlänge. Hans lägenhet på Bullermyren i Borlänge var ett av de första målen under razzian och där hittade man bland annat ett vapen.

Lägenhetsinnehavaren var dock inte hemma.

Han befann sig på semester.

I dagarna skulle 44-åringen dock ha återvänt hem. Polisen hoppades att han då skulle vara ovetande om den razzia man gjort mot hans hem och många av personerna i den organisation han styr över.

Men hur det förhåller sig med den saken är fortfarande ett frågetecken.

44-åringen har ännu inte återvänt hem efter semestern.

Nu är han efterlyst, misstänkt för bland annat grovt vapenbrott.

Och det är inte första gången 44-åringen befattar sig med just vapen. Mannen förekommer åtta gånger i belastningsregistret och av de brott han under de senaste fem åren har åtalats och dömts för, finns vapenbrott med i samtliga fall.

Ett fall, där domen föll 2001, har särskilt uppmärksammats.

Det handlar om den så kallade LKC-skandalen, där en person beställde uppgifter ur polisens spaningsregister. Beställare var 44-åringen, som mot betalning lyckades få sin sambos väninna, då civilanställd vid LKC, att lämna ut sekretessbelagda uppgifter.

Registerutdragen rörde bland annat 44-åringens dåvarande kompis, den så kallade Bandidosmannen, som senare visade sig vara polisens hemliga agent.

För sin del i LKC-skandalen samt innehav av vapen dömdes 44-åringen då till ett års fängelse.

Svartjobbshärvan i Falun-Borlänge, som nystades upp under 2003, är ett annat fall som mannen figurerat i. I den verksamheten var hans uppgift att betala ut löner till svart arbetskraft. Det handlade om svetsare, som var knutna till bolaget som förmedlade svetsarbeten till olika byggföretag.

För medhjälp till grovt skatte-brott, vapenbrott och dopningsbrott dömdes 44-åringen till villkorlig dom och dagsböter.

Även i det fallet påstår delar av försvaret i härvan att Bandidosmannen ska ha varit inblandad, men det är uppgifter som inte gått till rättslig prövning.

Fyra månader efter domen i svartjobbshärvan meddelats, i april 2004, dömdes 44-åringen på nytt. För grovt vapenbrott, dopningsbrott och narkotika-brott. Han hade stoppats i bil av polisen. I bilen hade han en större mängd dopingpreparat, samt 100 narkotikaklassade tabletter.

I samband med husrannsakan i mannens bostad fann man också vapen med tillhörande patroner, samt två k-pistmagasin, som förvarades i en garderob.

För det dömdes 44-åringen till åtta månaders fängelse.

Mannen ska ha varit den som bildade Bulldogs MC. Det skedde för några år sedan i Falun, där klubben hade en lokal på Ing- arvets industriområde.

Men hyreskontraktet sades upp. Då flyttade klubben till Borlänge. Där hyr man sedan en tid tillbaka en lokal på Mästargatan på Södra Backa industriområde.

Själva klubben har inte öppet uttalat stöd för de kriminella mc-gängen, men eftersom medlemmar i Bulldogs MC har kriminell bakgrund har polisen riktat sitt intresse mot klubben.

Förutom att presidenten nu riskerar åtal efter den razzia som genomfördes i förrgår, ska 44-åringen också ställas inför rätta för ett fall av misshandel.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons