Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mc-körning överklagas

Annons

Älvdalens halkbana är en verksamhet som funnits i flera årtionden. Här har mängder med ambulans-, brandbils- och polisbilsförare fått utbildning i halkkörning vintertid.

På senare år har verksamheten tagits över av Älvdalens halkbana ekonomisk förening, som investerat stora belopp i asfaltering och säkerhetsarrangemang.

I somras påbörjades en ny fas för halkbanan. Då upptäckte mc-förarna runt om i landet att banan var utmärkt att köra motorcykel på under sommarhalvåret, och banan utnyttjades flitigt av motorcykelåkare från långa avstånd.

Detta för att det finns endast åtta liknande banor i Sverige och där är det ofta svårt att få tid för körning, kursverksamhet med mc-förare och säkerhetsträning.

I februari i fjol tog miljönämnden i Älvdalen beslut om vissa begränsningar av bullret och tiderna då banan får användas sommartid.

Nu har detta beslut överklagats, från båda håll, till länsstyrelsen.

Eftersom inte alla informerats om beslutet i miljönämnden, kommer länsstyrelsen att ta upp ärendet, trots att överklagningstiden i ett normalt fall skulle ha varit överskriden för länge sedan.

Det är ett antal boende, både fast- och fritidsboende, i Månsta och Rot som skrivit på det överklagande som i princip vill förbjuda "all bullerstörande verksamhet vid motorbanan" vinter- som sommartid. Anledningen, menar de, är att området ligger inom ett område som är klassat som riksintresse för naturstudier, kanoting och fritidsfiske.

Även Älvdalens halkbana ekonomisk förening har överklagat beslutet i miljönämnden. Från deras sida vill man dock att en högre ljudnivå ska tillåtas än den som miljönämnden beslutat om: 60 decibel A i stället för 55 på vardagar och 55 i stället för 50 på helger.

Dessutom vill halkbanan inte ha den begränsning av körningen på banan som miljönämnden föreslagit; varannan helg, midsommardagen, nationaldagen och varje onsdag i juli.

Halkbanans ekonomiska förening vill också att miljönämndens beslut, om att nämndens beslut ska gälla även om det överklagas, ska upphävas. Detta genom att länsstyrelsen upphäver miljönämndens beslut i sin helhet tills länsstyrelsen tagit ställning i sakfrågorna.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons