Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maxtaxan ger dålig valfrihet! De högsta inkomsterna ger de högsta vinsterna

Annons

De högsta inkomsterna ger de högsta vinsterna, om man haft inkomstrelaterad taxa. Ensamstående mammor med de lägsta inkomsterna eller socialbidrag lär inte märka något. Dålig fördelningspolitik.

Har du läst om maxtaxan i Göteborg? De flesta stadsdelar har haft maxtaxa hela hösten, och de flesta föräldrar med barn som inte gick fulltid på dagis gör det nu, d v s många barn har fått längre dagar på dagis! Det betyder att grupperna är stora från morgon till kväll med konstant hög ljudnivå, mindre tid "privat" med personalen och mera stress för de små barnen. De flesta kommer nu redan före frukost, och på eftermiddagen är inte föräldrarna så noga med att hämta dem genast, eftersom det inte kostar extra att komma senare, så uppgjorda scheman hålls inte heller. Mera frihet för föräldrarna men jobbigare för barnen och dagispersonalen, alltså.

Du ser Sveriges barnfamiljer som en homogen grupp med barn på dagis och som gillar det. Men jag vet att det finns gott om andra familjer också, där föräldrarna vill vara med sina barn betydligt mer är ert ideal säger.

De familjer som tar hand om sina barn själva under flera år, där alltså ena föräldern stannar hemma på heltid eller föräldrarna varvar sina arbetstider, får inget som helst stöd med er familjepolitik.

Ni vräker ut miljoner för att stödja dem som lämnar bort barnen på dagarna, men de som bara har en inkomst och kostar på sin barnomsorg själva, få klara sig bäst de kan. Det är inte valfrihet.

FN:s barnkonvention säger att staten ska stödja föräldrarna i sin uppgift att ta hand om barnen, men denna regering ger bara stöd ett år, sedan får man stöd att lämna bort dem. Men staten ska stötta och ge möjligheter, och familjen ska ta ansvaret för hur man gör.

Du påstår att kristdemokraterna aktivt bekämpar jämställdhet bakom fraser om kärnfamiljers sammanhållning. Det är inte sant. Vi talar om familjer, inte speciellt om kärnfamiljer men däremot om att samhället bör stötta familjerna så de orkar hålla ihop och hinna med varandra, så de trivs, för det vill ju de flesta - men inte socialdemokraterna?

Ni vill att mammor och pappor ska kunna vara hemma med de allra minsta - men inte mer. När barnen är större ska mammor och pappor vara med sina barn lika lite. Vi vill att föräldrar ska vara mer med sina barn, för barnens skull, och föräldrarna måste få avgöra hur man ordnar detta - dela lika eller inte. Båda föräldrarna är mycket viktiga för barnen.

Du pratar om löneskillnader på grund av att kvinnorna är hemma med barn ibland. Istället för att kvinnor ska jagas ut i arbetslivet fast de vill vara hemma, det är ett heltidsjobb att ta hand om barn - inget latmansgöra och mycket nyttigt, bör man väl ändra systemet så att lönen ej påverkas av graviditet och barnledighet!

Hur ska man få pappor att vilja vara hemma med sina barn mera om lön och karriär försämras? I stället ska det räknas som en merit att ta hand om sina barn! Många män och kvinnor kan intyga att man utvecklas som människa då.

Du talar om maxtaxa och förskola som en väg till ett sammanhållet utbildningsprogram för alla barn oavsett tjockleken på föräldrarnas plånbok och att det är verklig frihet... Men barn är olika. Grundskola och gymnasium håller på att gå ifrån den kollektiva undervisningen eftersom det inte fungerar att behandla alla lika när man är olika. Föräldrar som vill ta hand om barnen själva undervisar dem på sitt sätt, även om det inte följer någon pedagogisk plan. Men de har svårt att göra detta, när de inte har ekonomiskt stöd. Detta är inte frihet!

Kristdemokraterna vill jämna ut stödet till barnfamiljer, så att föräldrarna får bestämma vem som tar hand om barnen!
INGRID NÄSMAN, kristdemokrat Falun

INGRID NÄSMAN

Mer läsning

Annons