Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Maxtaxan en bestraffning"

Annons

Veronika är ensamstående småbarnsmor med två barn, varav 5-åringen Jessica går på förskolan Nyckelpigan.

Veronika har gått ned i arbetstid för att kunna hämta barnen tidigare på dagis. Allt i syfte att få vara tillsammans med barnen mer. Det kommer från årsskiftet att kosta henne 200 kronor till i månaden.

- Jag vill ägna mer tid åt mina barn. Nu blir jag bestraffad. Det slår väldigt snett, tycker Veronika och föreslår att det varit bättre om maxtaxan indelats i halv- och hel maxtaxa.

Häromdagen fick hon beskedet att ännu fler barn skulle slussas in i barngrupperna. Barn i 1,5- årsåldern och lite äldre.

- Det får de lite äldre barnen lida av. De kommer att få klara sig mera själva. Det känns inte som någon barnomsorg längre. Men det är väl kommunens sätt att spara pengar.

Veronika har fått veta att det finns 20 barn i omsorgskön i Insjön. Att stoppa in fler barn i barngrupperna anser hon dock inte vara något lyckat drag.

- Det är att spara på fel sätt. De flesta jag pratat med tycker det är för dj-ligt.

Hon menar att fler barn per anställd ger fler långtidssjukskrivningar. Barnen blir tröttare precis som föräldrarna som jobbar mer än tidigare. Den onda cirkeln är sluten.

- Ska de hålla på så här får jag ta ut mina återstående föräldradagar, men då blir ju arbetsgivaren lidande. Det här är inte roligt. Det är väldigt jobbigt att vara mitt uppe i det här så här dagarna innan jul.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons