Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mauretanien kriminaliserar slaveri

Annons

Det västafrikanska ökenlandet Mauretanien hyllas för sitt beslut att kriminalisera slaveriet. Parlamentet beslöt sent i onsdags att göra det straffbart med upp till tio års fängelse att hålla människor som slavar.

Det lagförslag om kriminalisering av slaveri som hade lagts fram för parlamentet hade beskrivits som alltför urvattnat, men under debattens gång skärptes formuleringarna. Den lag som slutligen klubbades igenom berömdes på torsdagen av den inhemska kampgruppen SOS-Esclaves.

Slaveriet har formellt varit förbjudet i Mauretanien sedan 1981 men har i praktiken levt vidare, främst på landsbygden. Några siffror över hur många som lever som slavar finns det inte, eftersom definitionen av termen är luddig.

Ett försök att skärpa förbudet 2003 ansågs halvhjärtat, eftersom det visserligen kriminaliserade människohandel men inte talade i klartext om slaveri.

Den 30 maj i år sade landets nyvalde president Sidi Ould Cheikh Abdellahi att det var dags att slutgiltigt sätta stopp för slaveriet.

Den nya lagen förbjuder också konstnärliga alster som försvarar slaveriet. Att i text eller bild rättfärdiga förslavandet av andra människor blir straffbart med upp till två års fängelse.

Den brittiskbaserade organisationen Anti-Slavery International välkomnade det mauretanska parlamentets beslut men inskärpte vikten av att lagen verkligen efterlevs.

Hon sade att myndigheterna måste inrätta en fungerande mekanism för att granska människors levnadsvillkor, medla frigivning av slavar och hjälpa dem få skadestånd och inlemmas i samhället.

Enligt Anti-Slavery International finns det minst tolv miljoner människor världen över som lever som slavar enligt den internationellt accepterade definitionen. Slaveriet existerar i alla delar av världen.

TT

Mer läsning

Annons