Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måttlig ökning av brotten

Annons

Polisens statistik visar att den totala minskningen för länet uppgår tolv procent jämfört med 2005 och inte sedan 1989 har siffrorna varit lägre.

Tillgreppsbrotten har minskat med 18 procent sedan 2005. Störst är ändå skillnaden i antalet anmälda inbrott i bilar som minskat med hela 22 procent.

- Det beror kanske på bilfabrikanternas ansträngningar för att försvåra inbrott. Det klassiska målet vid bilinbrott har också varit att stjäla bilstereoapparater och där har utvecklingen gjort det betydligt svårare i dag med kodlås och annat som gör att apparaterna inte längre är lika attraktiva, säger Stefan Dangardt, vid länspolisen, som tagit fram brottsstatistiken.

Tvärt emot den nationella trenden, minskar också de anmälda våldsbrotten i Dalarna mellan 2005 och 2006. Under 2006 minskade antalet anmälda misshandelsbrott till 1 918, en minskning med 2,7 procent.

Polismyndighetens satsning på att bekämpa rattfylleriet har också slagit väl ut. Målet var att utföra 61 000 utandningsprov under 2006 nåddes redan i november och totalt under året gjordes hela 70 000 kontroller. Totalt ertappades 713 rattfyllerister, en ökning med 14 procent.

Störst var ökningen av drogpåverkade bilförare som ökade med 48 procent till 213.

Antalet alkoholpåverkade förare som ertappades var 500 vilket är en ökning med 22 förare eller fyra procent.

- Där gjordes mer än dubbelt så många kontroller som året före och rimligtvis borde även ökningen av ertappade därför ha fördubblats. Förhoppningsvis har den stora satsningen därför lett till att de som kör påverkade insett att upptäcktsrisken nu blivit betydligt större, säger Stefan Dangardt.

Av de brott som anmäldes i Vansbro kommun står Vansbro som ort för merparten med 224 anmälningar.

Noterbart är att bara 48 brott anmäldes från Järna trots att båda orterna har i stort sett lika många invånare.

Järna står också för den största minskningen då 86 brott anmäldes under 2005. I Nås ökade antalet anmälda brott från från 37 till 45 liksom i Äppelbo där ökningen var minimala ett anmält brott, från 21 till 22.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons