Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matsgården får nya ägare

Annons

Matsgården består av 15 byggnader från 1600-, 1700- och 1800-talet, och är byggt i en sluten gårdsfyrkant. En genuin dalagård som Rättviks kommun gärna vill se som ett besöksmål och som en plats att njuta av den underbara miljön på.

Kommunalrådet Jonny Jones, som själv bor i Östbjörka fick ta mot gårdens alla nycklar av Sigfrid Eklund, avdelningschef på Nordiska museet.

Leif Kratz, chef för samhällsbyggnadsenheten, slutförde avtalet vilket innebär att kommunen fick köpa Matsgården för samma summa som Nordiska museet köpte den för 1931, omräknat till dagens penningvärde, vilket innebär 118 000 kronor.

- Målsättningen är inte att tjäna pengar utan överlämna gården till de som kan ta hand om den och eftersom Matsgården är byggnadsminnesförklarad innebär det att den är speciellt skyddsvärd och med det följer vissa regler. Att Rättviks kommun nu äger gården är naturligt, säger Sigrid Eklund.

Maj-Lis Lofvars Nyström, sektionschef för Kulturarvet, och Hans Bergsten, från föremålsvården inom Kulturarvet, har gjort vissa insatser för gården, bland annat har de rengjort inventarier och kläder som finns på gården.

Sigrid Eklund anser att Matsgården har speciellt högt skyddsvärde framför allt med tanke på de olika byggnaderna och deras olika funktioner.

- Gården kräver ständig tillsyn och det är inte gratis att äga den, men kommunen klarar det. Det finns även en gymnasial timmerteknikutbildning i Rättvik som kan ha både nytta och glädje av att studera traditionell timmerhuskultur, tycker både Leif Kratz och Sigrid Eklund.

Jonny Jones hoppas att gården blir en samlingspunkt där olika aktiviteter kan utvecklas.

- Vi förutsätter att vi kan hålla öppet under vissa tider i sommar. I framtiden vill vi att gården ska vara öppen mycket mer. Vi är glada över att ha gården i vår ägo. Den är en av fler intakta gårdar i kommunen. De ingår i ett sammanhang och är av speciellt värde, anser Jonny Jones.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons