Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matriarker hindrar storstädning

Annons

Hasina Wajed och Khaleda Zia leder varsitt partiblock i Bangladesh och har avlöst varandra vid makten.

Nu hindrar båda övergångsregeringens försök att göra rent hus: matriarkerna vägrar att lämna köttgrytorna.

Hasina Wajed var premiärminister 1996_2001 och har de senaste åren varit oppositionsledare. För hennes efterträdare som premiärminister Khaleda Zia löpte mandatet ut i höstas.

Båda två ges skuld för att Bangladesh är korrupt och för att politiska organ fungerar illa.

Senaste inslaget i turerna för att beröva dem inflytande är en arresteringsorder mot Hasina Wajed. Men den har dragits tillbaka, samtidigt som den andra landsmodern backat från ett löfte om att gå i exil.

Enligt lagen tar en övergångsregering vid när makten ska skiftas, och den regering som tillträdde i vintras har bestämt sig för att städa; därefter har den lovat att hålla val igen.

Hasina Wajed är i London och försökte i söndags kliva på ett plan för att resa hem, men British Airways stoppade henne sedan luftfartsmyndigheten i Bangladesh gett besked om att hon inte skulle släppas in i hemlandet.

Arresteringsordern upphävdes på måndagen, nästan lika snabbt som den utfärdats, men rättsväsendet tänker inte lämna henne i fred för det. I botten ligger mordanklagelser mot Hasina Wajed sedan anhängare till hennes parti slog ihjäl fyra demonstranter i höstas. Polisen uppger att det finns oklara punkter, och utredningen fortsätter.

Khaleda Zia har gått till domstol för att slippa bli skickad i exil i Saudiarabien. I helgen stod ett flygplan färdigt, men hennes jurister lyckades förhindra avresan. En domstol har beslutat att regeringen ska förklara varför hon sitter i husarrest. Svaret ska avges inom några dagar.

Säkerhetskällor uppger att det fanns en överenskommelse mellan Zia och övergångsregeringen om landsflykten, men hon valde att backa.

Regeringens starkaste kort är att hennes äldste son (och politiske arvtagare) sitter fängslad _ en av 160 politiker som gripits med korruptionsanklagelser som grund.

Bland medborgarna har stödet för övergångsregeringen varit entusiastiskt, men den tuffa behandlingen av matriarkerna har också sått frön av tvivel.

Nu tvingas militärledningen, som står bakom regeringen, hålla tal till allmänheten för att försäkra att armén inte har för avsikt att ta makten. För det har Bangladesh också dålig erfarenhet av: i 15 år (1975_90) satt generalerna i framsätet, och följden blev en folklig resning.

TT

Mer läsning

Annons