Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matlust ger livslust

Annons

Matintaget kan vara så mycket mer än bara en tallrik föda. Det kan vara trevligt upplagd mat, dukning, valfrihet i utbudet och kamrater vid bordet.

- Vi tycker att det är jättespännande. Tanken är att utveckla kvaliteten runt måltiden, säger Margareta Karlsson.

Vård- och omsorgsförvaltningen lämnade in en intresseansökan till socialdepartementet tidigare i år. Svaret därifrån var positivt.

Därefter har idén utvecklats och en ansökan lämnats in till regeringskansliet. Den har undertecknats av kommunstyrelsen som ställt sig positiv till idén.

- Om vi får det här blir det en stor insats inom äldreomsorgen, säger kommunalrådet Roger Stål (s). Vi ställer oss positiva till projektet - om någon annan är med och betalar, tillägger han.

Aktiviteten som kallas "Matlust ger livslust" ska delvis finansieras genom statligt stöd från Kompetensstegen. Första året rör det sig om totalt 1,8 miljoner kronor och av dessa ska kommunen stå för cirka 700 000 kronor.

Karlsson uppger att de väntar med spänning på svaret redan under hösten. Vid ett positiv besked kommer en måltidsstrateg att rekryteras.

Den personen kan sedan planera upplägget i detalj och efter årsskiftet 05/06 kan utbildningen starta, av 29 måltidsombud inom särskilda boenden.

Det är tänkt att 15 måltidsombud, arbetande på servicehus, ska utbildas under 2007. Under 2008 är det hemtjänstens tur, då ytterligare 15 ombud utbildas.

Hemtjänsten är det svåraste området att förändra eftersom arbetet utförs i individens eget hem.

Det kompetenshöjande arbetet ska ses som en del av den medicinska behandlingen och som en viktig del av vård- och omsorgstagarens liv.

- Matintaget kan vara så mycket; trevlig miljö, matens kvalité, dukning, upplevelsen av personal. Men också större valfrihet i matutbudet, kamrater vid bordet, hur maten läggs upp. Det handlar om att uppfylla mer individuella behov.

Även den som har fysiska besvär ska ha nytta av projektet. Till exempel för den som inte kan tugga och maten inte ser så aptitlig ut, ska delen med specialkost utvecklas.

- Maten är en viktig faktor i ett gott liv. Det är dags att matens centrala funktion lyfts fram, säger Margareta Karlsson.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons