Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste det bli en våt jul för mamma?

Annons

Landstinget sparar på blöjorna. Att landstinget måste spara har vi förstått - men att spara in på blöjor till behövande är väl ändå att gå för långt.

Vid telefonsamtal med en distriktssköterska på Jakobsgårdarnas vårdcentral har jag förstått att mammas tilldelning av blöjor är 2,5 per dygn.

Mamma, 89 år och sängliggande sedan flera år och bor på det före detta servicehuset Tjärna ängar sedan 1998. Hon orkar inte sitta på toaletten. Hon har ett hjärtfel, får vätskedrivande tabletter och uppmanas att dricka mycket för att förhindra uttorkning.

Hon kissar ordentligt och blöjor behöver bytas upp till åtta gånger per dygn. Hon använder redan nu den tjockaste blöja hon kan ha.

Är det distrikssköterskans mening att mamma ska ligga i våta blöjor med de komplikationer och risker det kan innebära? Av sådant kan man bland annat få urinvägsinfektioner, för att inte tala om det obehag det innebär.

Det är ovärdigt en gammal människa. Vem vill få sina toalettbesök inskränkta till 2,5 gånger per dygn.

Den 11 november beställde vi nya blöjor åt mamma. Då hade vi fortfarande ett lager. I dag, en månad senare, är lagret sedan ett par veckor slut, men hon har fortfoarande inte fått någon ny leverans.

Tack vara ett det före detta servicehuset hade ett litet lager kvar har mamma fått blöjor - hittils.

Ska det bli en våt jul för mamma?

EVA MATTSSON DOTTER OCH FRITIDSVÅRDARE

Mer läsning

Annons