Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massprotester mot Turkiets regering

Annons

Tiotusentals sekulariserade turkar samlades på söndagen i Istanbul och ropade slagord mot Turkiets regering, som kritiserats av den mäktiga försvarsmakten för att ta för lätt på radikala islamisters verksamhet.

Demonstrationen var den andra stora mot regeringen på bara några veckor, vilket visar hur klyftan mellan sekulära och islamistiska krafter djupnar i det turkiska samhället. Ett liknande massmöte i Ankara för två veckor sedan samlade över 300|000 sekulariserade turkar.

Deltagarna sjöng nationalistiska sånger, krävde regeringens avgång och kallade premiärminister Recep Tayyip Erdogan "förrädare".

Tv-bilder tagna med flyg visade ett hav av röda flaggor på den fullpackade mötesplatsen i Caglayan-området, som polisen spärrat av. Småflickor bar röda pannband med texten "Vi följer i dina fotspår", en anspelning på den turkiska republikens grundare Mustafa Kemal Atatürk.

Massmötet var planerat sedan drygt en vecka tillbaka men genomfördes bara dagen efter militärens skarpa varning till regeringen med anledning av det presidentval som har inletts i parlamentet. Det styrande islamistpartiets kandidat, utrikesminister Abdullah Gül, väntas bli utsedd till statschef men lyckades inte bli vald i en första omröstning i fredags. De flesta oppositionsledamöter bojkottade omröstningen och har ifrågasatt dess laglighet.

Regeringen tillbakavisade i lördags militärens kritik och sade att dess inblandning är oacceptabel i en demokrati.

TT

Mer läsning

Annons