Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massprotest i Turkiet

Annons

Över en miljon människor samlades i dag i Istanbul för att demonstrera för Turkiets sekulära och demokratiska ordning, rapporterade poliskällor.

Slagord ropades mot Turkiets regering, som kritiserats av den mäktiga försvarsmakten för att ta för lätt på radikala islamisters verksamhet.

Samtidigt manade turkisk press nästan enstämmigt landets islamistregering och militären att dämpa sitt tonläge i den uppkomna kraftmätningen.

Demonstrationen i dag var den andra stora mot regeringen på bara några veckor, vilket visar hur klyftan mellan sekulära och islamistiska krafter djupnar i det turkiska samhället. Ett liknande massmöte i Ankara för två veckor sedan samlade över 300|000 sekulariserade turkar.

Söndagens massmöte var planerat sedan drygt en vecka tillbaka men genomfördes bara dagen efter militärens skarpa varning till regeringen med anledning av det presidentval som har inletts i parlamentet. Det styrande islamistpartiets kandidat, utrikesminister Abdullah Gül, väntas bli utsedd till statschef men lyckades inte bli vald i en första omröstning i fredags. De flesta oppositionsledamöter bojkottade omröstningen och har ifrågasatt dess laglighet.

Regeringen tillbakavisade i lördags militärens kritik och sade att dess inblandning är oacceptabel i en demokrati.

TT

Mer läsning

Annons