Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massmöte för Turkiets demokrati

Annons

Mitt i nervkriget mellan Turkiets islamistregering och militären samlades hundratusentals människor på söndagen i centrala Istanbul till stöd för landets sekularism och demokrati.

Enligt poliser på platsen deltog över en miljon demonstranter i massmötet. Nyhetsbyrån AP talade om "minst 300|000" deltagare. Folkmassan, som bar rödvita turkiska flaggor och porträtt på republikens grundare Mustafa Kemal Atatürk, fyllde det stora Caglayan-torget.

Samtidigt uteslöt utrikesminister Abdullah Gül, vars kandidatur till presidentposten utlöst krisen, att han skulle dra sig tillbaka. I fredags misslyckades han med att bli vald vid en första omröstning i parlamentet i Ankara. Gül är ende kandidaten.

Efteråt kritiserade militären regeringspartiet AKP, som har islamistiska rötter, för försöket att få Gül vald _ en kritik som regeringen avvisade. Militärens inblandning är oacceptabel i en demokrati, sade regeringen i lördags.

Söndagens demonstration var den andra stora mot regeringen på kort tid, vilket visar hur klyftan mellan sekulära och islamistiska krafter djupnat i det turkiska samhället. Ett liknande massmöte i Ankara den 14 april samlade minst 300|000 människor, enligt vissa källor uppemot en och en halv miljon.

Deltagarna sjöng nationalistiska sånger, krävde regeringens avgång och stämplade premiärminister Recep Tayyip Erdogan som "förrädare".

Turkisk press manade i helgen nästan enstämmigt regeringen och militären att dämpa tonläget i kraftmätningen. Många tidningar skrev också att regeringen bör utlysa nyval.

TT

Mer läsning

Annons