Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massmediernas ansvar

Annons

För någon tid sedan spelades Shakespeares "En midsommarnattsdröm" av ett tiotal ungdomar från Falun under ledning av dramapedagogen Susanne Rosén. Den spelades tre kvällar på Folkets Hus.

På Falu Kurirens kultursida den 31 maj, fanns en artikel om att barn ser mera tv och sällan teater. Jag vill med mina rader belysa också tidningarnas ansvar. Att staten och kommunerna satsar på barnkultur är viktigt. Minst lika viktigt är det att våra medier oftare speglar det positiva som faktiskt våra unga står för. Men som i många andra sammanhang får barnen och ungdomarna stå tillbaka för oss vuxna och de prestationer eller snarare de misstag vi vuxna kan göra och ibland gör. Varför är det så? Kan det bero på att barnen inte har så stark röst eller, hemska tanke, att vi vuxna inte tycker att barnen och ungdomarnas tankar och handlingar är lika viktiga som vuxnas?

När jag ringde våra tidningar, FK och DD, tyckte man där att teaterföreställningen lät intressant. Men tydligen inte så spännande och viktig att man i det här fallet prioriterade barn och ungdomar och lät skicka dit någon kulturreporter.

Om vi mediekonsumenter sällan eller aldrig får se den positiva verkligheten speglad i tidningen, hur kan vi då förundras och förfasas över att inga barn eller ungdomar går och ser på teater?

För övrigt var ungdomarnas uppsättning av den kända pjäsen fantastisk! Vi som var där tyckte att det var tråkigt att inte flera människor fick ta del av det engagemang och glädje som våra unga skådespelare på ett så underbart sätt delade med sig av.

CLAES MANKLER, BJURSÅS

Mer läsning

Annons