Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massgripanden i Zimbabwe

Annons

Fler än 1|300 butiksinnehavare och småföretagare har gripits och bötfällts i Zimbabwe sedan de vägrat följa regeringens påbud om att halvera sina priser.

En talesman för polisen i Harare sade på måndagen att flertalet av de drygt 1|300 butiksinnehavarna som gripits i den landsomfattande operationen redan har ställts inför rätta och betalat böter på mellan 70 miljoner och 100 miljoner zimbabwiska dollar (30|000_44|000 kronor). Han tillade att de som inte betalar riskerar sju dagars fängelse.

33 företagsledare som suttit i häkte över veckoslutet ställdes också inför rätta på måndagen, erkände sig i de flesta fall skyldiga och dömdes till relativt lindriga bötesstraff, varefter de släpptes.

Zimbabwes industriminister Obert Mpofu beordrade för två veckor sedan butiker och företag att halvera priserna på produkter och tjänster, i ett försök att hålla tillbaka den skenande inflationen, som nu uppskattas till världsvärsta 5|000 procent.

En invånare i Harare sade till brittiska BBC att en enda banan nu kostar lika mycket som hennes hus med fyra rum och kök kostade år 2000.

Många av de företagare som vägrat halvera sina priser säger att de då inte skulle kunna täcka sina egna kostnader. De har i stället valt att stoppa sin produktion, vilket lett till att många basvaror som matolja och salt har tagit slut i butikernas hyllor.

President Robert Mugabe sade i förra veckan att de företag som misstänkts profitera på situationen kommer att beslagtas och nationaliseras.

Polistalesmannen Oliver Mandipaka sade att gripandena kommer att fortsätta så länge det behövs.

Under helgen kallade oppositionsledare Morgan Tsvangirai priskontrollerna och tillslagen "banditekonomi" och "valtricks" inför parlaments- och presidentvalen som ska hållas nästa år.

Enligt uppgift i sydafrikansk press finns planer inom SADC (Southern African Development Community) på ett ekonomiskt räddningspaket för Zimbabwe, vilket bland annat skulle innebära att man inkluderar Zimbabwe i det sydafrikanska valutaområdet.

Från sitt håll skulle Zimbabwe, för att få sina grannars ekonomiska hjälp, tvingas till grundläggande politiska reformer i förhandlingarna med oppositionen.

Uppgifterna har inte bekräftats av den sydafrikanska regeringen.

TT

Mer läsning

Annons