Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massgripanden i Pakistan

Annons

Hundratals människor har gripits av polis i Pakistan inför demonstrationer som har utlysts till på måndagen. Oppositionen protesterar mot att president Musharraf har avskedat landets högste domare.

Avskedandet den 9 mars av Högsta domstolens ordförande Iftikhar Mohammad Chaudhry har retat gallfeber på jurister, oppositionspolitiker och många vanliga pakistanier, som betraktar det som ett angrepp på rättsväsendets oberoende.

De båda landsflyktiga före detta premiärministrarna Benazir Bhutto och Nawaz Sharif träffades häromdagen i London och enades om att uppmana sina anhängare att anordna protestdemonstrationer på måndagen.

Protesterna mot avskedandet av Chaudhry har snabbt utvecklats till en svår kris för Musharraf, som varit helt inriktad på att bli omvald som president i höst.

Avskedandet har utlöst misstankar om att Musharraf fruktade att Chaudhry skulle försöka hindra honom att behålla den parallella posten som överbefälhavare. Han har lovat att lämna sitt militära uppdrag senare i år, men sådana löften har han avlagt tidigare och svikit.

Avskedandet av Chaudhry har flera gånger lett till sammanstötningar mellan kravallpoliser å ena sidan och jurister samt oppositionspolitiker å den andra. En rad höga domare har avgått i protest mot presidentens agerande.

Talesmän för Bhuttos parti PPP sade att minst 300 partiaktivister gripits runt om i landet, medan polisen bara medgav att 90 oppositionella gripits.

TT

Mer läsning

Annons