Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massgripanden av Hamas-ledare

Annons

Israel intensifierade flyganfallen i Gaza efter att Hamas och andra militanta grupper avvisat president Mahmud Abbas uppmaning om att stoppa raketbeskjutningen av Israel.

Och i morse grep Israel palestiniernas utbildningsminister i sitt hem.

Ett av flyganfallen natten till i dag riktades mot en bil med militanta Hamas-medlemmar. De lyckades undkomma men minst två människor i närheten skadades i explosionen, uppgav ögonvittnen.

Ett annat flyganfall riktade sig mot Hamas ekonomiska nätverk, uppgav den israeliska armén.

Abbas träffade i går företrädare för de militanta grupper som skjuter raketer in i Israel. Men Abbas fick inget löfte om att attackerna ska upphöra.

De anser att Israel måste avblåsa sina militära aktiviteter där och på Västbanken, innan det kan bli tal om att upphöra med raketbeskjutningen.

Tidigare på dagen förde Abbas samtal med premiärminister Ismail Haniya för att försöka befästa vapenvilan mellan rivaliserande grupper i Gaza och åstadkomma eldupphör med Israel.

Inbördesstriderna i Gaza hann kräva 53 liv innan Hamas och al-Fatahs väpnade grenar åter förmåddes sluta fred.

Fatah-ledaren Abbas och Haniya från Hamas drog upp riktlinjer för att säkra vapenvilan, bekräftade presidentens talesman. De möttes på hemlig plats utan närvaro av tv-kameror.

En israelisk flygräd genomfördes mot norra delen av Gazaremsan på morgonen. Minst sju personer skadades. Totalt har 37 palestinier, varav tolv civila, dödats under den senaste tidens flygräder i Gazaremsan.

Trots de palestinska förlusterna har raketbeskjutningen in i Israel fortsatt. Under den gångna veckan har över 120 raketer slagit ner i Israel och dödat en kvinna och skadat 16 personer. Även på onsdagen slog tre raketer ner i södra Israel.

Israeliska soldater grep i dag en minister i den Hamasledda palestinska samlingsregeringen på den ockuperade Västbanken, uppgav hans fru.

Soldaterna grep utbildningsminister Nasser al-Din al-Shaer i hans hem i staden Nablus, sade hans fru Huda.

Fem arméjeepar kom och de frågade efter honom. Han identifierade sig och de tog honom med sig, sade hans hustru. Jag frågade varför tar ni honom. En officer svarade att vi har order att göra det.

En armétaleskvinna kunde inte kommentera uppgifterna.

al-Shaer greps av israeliska soldater i augusti 2006 och släpptes i september.

Den israeliska armén grep förutom den palestinske utbildningsministern Nasser al-Din al-Shaer också tre politiker och fyra borgmästare på Västbanken, uppgav en israelisk armétalesman för AFP.

Sammanlagt greps 33 ledande Hamas-medlemmar av israeliska soldater på Västbanken i morse.

Gripandena var avsedda att hindra de militanta grupperna från att skjuta raketer mot Israel, enligt talesmannen.

Hamas-företrädarna har gripits eftersom de "stöder raketbeskjutningen", sade han.

TT

Mer läsning

Annons