Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massakrer befaras efter moskébomb

Annons

En av Iraks viktigaste shiamoskéer har återigen förstörts av en bomb.

Förra gången utlöste det en våg av hämndmassakrer och attentat som kommit att skörda tiotusentals dödsoffer.

Sprängattentatet mot Gyllene moskén i Samarra norr om Bagdad den 22 februari i fjol var en vändpunkt i Irak. Våldet trappades upp från en nivå i helvetet till en annan. Gång på gång hittades mängder av torterade lik efter framför allt sunnimuslimer. Sunniarabiska våldsverkare tillskrevs å sin sida bestialiska sprängdåd mot shiaområden.

Ordet inbördeskrig blev då allt vanligare för att beskriva läget i Irak och offren i våldsspiralen kan räknas i tiotusental.

Och klockan nio på onsdagsmorgonen hände det igen. I två explosioner rasade den redan skadade moskéns båda 36 meter höga gyllene minareter med några minuters mellanrum, sade vittnen.

Premiärminister Nuri al-Maliki tror att andra moskéer kan komma att angripas och har därför gett order om att höja säkerheten vid dem.

Totalt utegångsförbud har efter dådet införts på den irakiska premiärministerns order i Bagdad från klockan 15 på eftermiddagen lokal tid (13 svensk tid) på obestämd tid. I Samarra har ett liknande förbud redan trätt i kraft.

Muqtada al-Sadrs politiska block säger att det tills vidare avbryter sitt arbete i parlamentet, som ett svar på bombningen av Gyllene moskén.

Schejk Salih al-Haidiri, chef för det organ som ansvarar för Iraks shiamuslimska helgedomar, sade att dådet syftade till att elda på våldet mellan de religiösa grupperingarna.

Den shiarörelse som leds av den mäktige anti-amerikanske predikanten Muqtada al-Sadr manade visserligen till lugn. al-Sadrs så kallade Mahdiarmé har anklagats för hämndmassakrer på sunniter efter fjolårets attentat.

Det shiadominerade inrikesdepartementet ansvarar för säkerheten vid Samarramoskén. "Uppenbarligen räckte styrkan inte till", sade regeringskällan, som också berättade att en attack mot moskén avvärjts för två veckor sedan.

Den amerikanska militären tar sprängdådet mycket allvarligt "med tanke på följden av förra årets attack", enligt en talesman.

Gyllene moskén, vars gigantiska kupol rämnade i fjolårets sprängdåd, är en av de fyra viktigaste shiitiska helgedomarna i landet trots att den ligger i en stad som främst bebos av sunniter. Två av shiaislams tolv vördade imamer ligger begravda i Samarramoskén: Ali al-Hadi, som dog år 868 efter Kristus, och hans son den elfte imamen Hasan al-Askari, som dog 874.

Iraks regering beskyller al-Qaida för dådet i fjol.

De andra viktigaste shiahelgedomarna finns i städerna Najaf och Karbala söder om huvudstaden, samt i det shiitiska Bagdaddistriktet al-Khadimiyya.

Premiärminister Nuri al-Maliki anklagade i statlig tv både al-Qaida och anhängare till den avrättade exdiktatorn Saddam Hussein för attacken i Samarra.

al-Maliki sade att han gett order om att gripa alla dem som hade till uppgift att skydda moskén.

TT

Mer läsning

Annons