Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massaker vid oljefält i Etiopien

Annons

Ett oljefält som drivs av kineser har angripits i Etiopien.

Minst 74 anställda, kineser och etiopier, dödades.

Nio kineser finns bland de dödade, de övriga var lokalanställda, uppger en chef i företaget.

Dessutom har sju kineser kidnappats.

Rebellgruppen Ogadens nationella befrielsefront (ONLF) tar på sig attacken mot det kinesiska oljefältet. I ett uttalande som skickats till nyhetsbyrån AP skriver ONLF att den inlett "militära aktioner mot etiopiska styrkor som vaktar en plats där man provborrar efter olja" i östra delen av landet.

En talesman för Etiopiens premiärminister Meles Zenawi beskriver anfallet som "kallblodiga mord, en massaker".

Oljefältet i östra Etiopien drivs av det kinesiska bolaget Zhongyuan, dotterbolag till Kinas näst största oljekonsortium Sinopec.

African Oil Journal rapporterade sommaren 2006 att Zhongyuan skulle börja provborra efter olja i västra Etiopien, nära gränsen mot Sudan. Kinesernas arbete utförs i det fallet för ett malaysiskt bolag, Petronas, som har koncession i området.

Även i Ogaden har de två bolagen ett samarbete. Den somaliska nyhetstjänsten Somali Net rapporterade för ett år sedan _ med hänvisning till Zhongyuan-källor _ att kineserna anlitats för arbeten på tre platser i Ogaden: Fer Fer, Warder och Genale.

Dessutom uppgav samma nyhetsmedium att Zhongyuan gjort arbeten i Ogaden för den etiopiska regeringen ända sedan 1998. De kontrakten omfattade borrningar för utvinning av naturgas på Calubfältet i Ogaden.

De aktiva förbindelserna mellan Kina och Etiopien går tillbaka till 70-talet. Enligt kinesiska UD har kinesiska företag haft verksamhet där sedan 1986. UD beskriver Zhongyuans verksamhet i Etiopien som prospektering.

TT

Mer läsning

Annons