Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massaker vid oljefält i Etiopien

Annons

Ett oljefält som drivs av kineser har angripits i Etiopien.

Minst 74 anställda, kineser och etiopier, dödades.

Nio kineser finns bland de dödade, de övriga var lokalanställda, uppger en chef i företaget.

Dessutom har sju kineser kidnappats.

I 50 minuter pågick en våldsam strid mellan de omkring 200 rebellerna och mer än 100 soldater som skyddade oljefältet, enligt kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Rebellgruppen Ogadens nationella befrielsefront (ONLF) tog på sig attacken mot oljefältet. I ett uttalande som skickats till nyhetsbyrån AP skrev ONLF att den inlett "militära aktioner mot etiopiska styrkor som vaktar en plats där man provborrar efter olja" i östra delen av landet.

En talesman för Etiopiens premiärminister Meles Zenawi beskrev anfallet som "kallblodiga mord, en massaker".

Ogaden gränsar till Somalia och dess befolkning är huvudsakligen etniska somalier. Det har vid flera tillfällen förekommit osämja mellan Etiopien och Somalia om Ogaden - allvarligast var det i slutet av 1970-talet då det blev krig och ett par miljoner människor flydde till Somalia.

Förra året riktade ONLF, som strider för etniska somaliers självständighet i Ogaden, en varning till företag om att inte investera i området.

Oljefältet i östra Etiopien där attacken ägde rum drivs av det kinesiska bolaget Zhongyuan, dotterbolag till Kinas näst största oljekonsortium Sinopec.

African Oil Journal rapporterade sommaren 2006 att Zhongyuan skulle börja provborra efter olja i västra Etiopien, nära gränsen mot Sudan. Kinesernas arbete utförs i det fallet för ett malaysiskt bolag, Petronas, som har koncession i området.

Även i Ogaden har de två bolagen ett samarbete. Den somaliska nyhetstjänsten Somali Net rapporterade för ett år sedan _ med hänvisning till Zhongyuan-källor _ att kineserna anlitats för arbeten på tre platser i Ogaden: Fer Fer, Warder och Genale.

Dessutom uppgav samma nyhetsmedium att Zhongyuan gjort arbeten i Ogaden för den etiopiska regeringen ända sedan 1998. De kontrakten omfattade borrningar för utvinning av naturgas på Calubfältet i Ogaden.

De aktiva förbindelserna mellan Kina och Etiopien går tillbaka till 70-talet. Enligt kinesiska UD har kinesiska företag haft verksamhet där sedan 1986. UD beskriver Zhongyuans verksamhet i Etiopien som prospektering.

TT

Mer läsning

Annons