Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massaker vid oljefält i Etiopien

Annons

Ett oljefält som drivs av kineser har angripits i Etiopien.

Minst 74 anställda, kineser och etiopier, dödades.

Nio kineser finns bland de dödade, de övriga var lokalanställda, uppger en chef i företaget.

Dessutom har sju kineser kidnappats.

I 50 minuter pågick en våldsam strid mellan de omkring 200 rebellerna och mer än 100 soldater som skyddade oljefältet, enligt kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Rebellgruppen Ogadens nationella befrielsefront (ONLF) tog på sig attacken mot oljefältet. I ett uttalande som skickats till nyhetsbyrån AP skrev ONLF att den inlett "militära aktioner mot etiopiska styrkor som vaktar en plats där man provborrar efter olja" i östra delen av landet.

En talesman för Etiopiens premiärminister Meles Zenawi beskrev anfallet som "kallblodiga mord, en massaker".

En rådgivare till premiärministern uppger att arbetarna låg och sov när attacken utfördes.

Kina fördömer attacken. Utrikesminister Li Zhaoxing och hans etiopiske motsvarighet Seyoum Mesfin har talat i telefon och båda är oroade, enligt ett pressmeddelande från det kinesiska utrikesdepartementet.

Eritrea, som anklagas för att ha koppling till dådet, förnekar all inblandning.

Ogaden gränsar till Somalia och dess befolkning är huvudsakligen etniska somalier. Det har vid flera tillfällen förekommit osämja mellan Etiopien och Somalia om Ogaden - allvarligast var det i slutet av 1970-talet då det blev krig och ett par miljoner människor flydde till Somalia.

Förra året riktade ONLF, som strider för etniska somaliers självständighet i Ogaden, en varning till företag om att inte investera i området.

Oljefältet i östra Etiopien där attacken ägde rum drivs av det kinesiska bolaget Zhongyuan, dotterbolag till Kinas näst största oljekonsortium Sinopec.

TT

Mer läsning

Annons