Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massaker på kurder i Irak

Annons

Män i irakiska uniformer sköt i morse ihjäl 15 kurdiska män och en kvinna i en by, meddelade brigadgeneral Nadhim Sharif, befälhavare i provinsen Diyala.

Borgmästaren i staden Mandali nära Qara Lus bekräftade Sharifs rapport.

Generalen sade att männen kom till byn klockan sex på morgonen. De låtsades vara ute på uppdrag för den irakiska armén.

Islamiska staten Irak låg bakom, sade befälhavaren. Det är en allians av sunnitiska grupper som sägs fungera som fasad för al-Qaida i Irak och har stark närvaro i den oroliga provinsen Diyala.

I Qara Lus bor kurdiska shiiter, en minoritetsgrupp som också förr har utsatts för förföljelse av sunnitiska extremister.

Storbritanniens premiärminister Tony Blair kom på lördagen till Bagdad på ett icke förannonserat besök.

Blair landade i gröna zonen, där han ska möta president Jalal Talabani och premiärminister Nuri al-Maliki.

Ämnet för samtalen väntas bli försök att nå försoning i Irak, där sunniter och shiiter för en blodig kamp om inflytande och makt.

Samma morgon som Blair anlände exploderade två granater i gröna zonen, där regeringsbyggnader och USA:s ambassad ligger.

Zonen har extra stark skyddsbevakning. Men de senaste veckorna har det muromgärdade området ändå dagligen utsatts för beskjutning med raketer och granater. Den 9 maj exploderade en raket då USA:s vicepresident Dick Cheney var på besök.

Fyra asiater som arbetade för amerikanska ambassaden dödades den 3 maj och den gångna veckan skadades sex kontraktsanställda arbetare i en annan attack.

TT

Mer läsning

Annons