Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maserhallen förfaller

Annons

I samband med att äventyrsbadet AquaNova byggdes så överlät kommunen driftsansvaret vid Maserhallen till det för ändamålet bildade bolaget Maserhallen AB i vilket kommunen äger nio procent. Löftet från fritidsnämnden var då att driftförändringen inte skulle påverka den dagliga verksamheten i anläggningen.

Bland de första åtgärderna den nya ägaren vidtog var att banta personalstyrkan. De fyra städtjänsterna plockades enligt uppgift bort helt och antalet vaktmästare minskades från sex till tre.

Detta samtidigt som vaktmästarna ålades såväl städning av hela anläggningen som skötsel av vattenreningen i simhallen.

Konsekvensen har blivit att man måste prioritera bort många uppgifter. Vaktmästarna har dessutom blivit uppsagda från den 27 februari nästa år.

Idag syns resultatet. Maserhallen är en nedsliten anläggning och förfallet accelererar genom att dagligt och långsiktigt underhåll fungerar illa. Ett problem som inte minst idrottslärarna Maserhallen får brottas med.

- Läget är katastrofalt. Arbetsmiljöinspektionen har stängt vissa lokaler, tre år gamla punkter i skyddsrondsprotokollen är fortfarande inte åtgärdade och runt om i Maserhallen står sopbehållare som inte tömts på hela höstterminen, berättar Sture Sjödin, idrottslärare vid Soltorgsgymnasiet.

- I sopbehållarna ligger dess-utom gammal frukt och annat och där svärmar nu tusentals bananflugor. Det är rent ut sagt vidrigt. En uppenbar sanitär olägenhet, instämmer Hans-Martin Isberg, idrottslärare vid Hagagymnasiet.

Under årets höstlov skulle fönsterbyten ske i B-hallen och därför monterades ribbstolarna ned. När lovet var över var fönstren fortfarande inte bytta och ribb-stolarna hade bara bundits fast med snören.

- En av mina elever klättrade upp i en ribbstol som givetvis lossnade. Lyckligtvis klarade sig eleven utan skador, men det hade kunnat gå mycket illa. Resultatet blev att B-hallen belades med nyttjandeförbud och idrotts- lektionerna blev lidande, påpekar Sture Sjödin.

En annan av Maserhallens lokaler som nu är stängd i väntan på arbetsmiljöinspektionens besked är pingishallen. Den gjordes utan förvarning om till ett virkesförråd och trots att idrottslärarna flera gånger påpekat behovet av just den lokalen har inget gjorts.

- Likaså har vi haft stora problem med sargen runt planen i A-hallen, den har orsakat en hel del tillbud och olyckor, konstaterar Hans-Martin Isberg.

Också redskapen lider av bristfällig eftersyn. Något som utgör en säkerhetsrisk. Det finns sprickor i bommarna och nyligen fick en elev en trästicka rakt igenom ett finger på grund av det.

- Samma sak med plintarna. Läderytan på plintarna är idag så sliten och blank att eleverna inte får fäste när de ska göra sina hopp. Det är enkelt att åtgärda, men något måste ju ha tid att göra det. Så är det inte idag och det går ut över eleverna säkerhet, menar Christina Haglund, idrotts- lärare vid Soltorgsgymnasiet.

Idrottslärarna har gemensamt påpekat missförhållandena för kommunens fritidsansvariga. Så här långt utan gehör.

- Där beklagar man att det blivit så här och instämmer i vår kritik. Samtidigt så verkar man av någon anledning lite rädda för att sätta press på Maserhallen AB i den här frågan. För oss är det i alla fall glasklart, ägaren av fastigheten har också ansvar för arbetsmiljön här och något måste göras och det snabbt.

- Att vaktmästarna nu dess-utom blivit uppsagda är ju ytterst märkligt. Om det är något Maserhallen behöver är det fler vaktmästare, inte färre, avslutar de.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons