Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måsar före människor

Annons

År 2003 efter muntligt påpekande året före, diariefördes en skrivelse från största delen av de berörda fastighetsägarna på norra sidan av Stora Vällan.

Skrivelsen påpekade att det var stora problem med måsfåglar.

De boende föreslog att kommunen skulle se till att måsarna inte kom åt någon föda på Ingarvsanläggningen samt att ägg pickades under överinseende. Som sista utväg föreslogs en viss avskjutning. Det rörde sig inte om någon totalutrotning utan om att få ner populationen till rimliga tal. Miljönämndens tjänstemän besökte platsen och konstaterade att det var problem och lovade att de skulle återkomma.

Våren 2004 sattes det upp anslag och delades ut flygblad där det utlovades åtgärder men löftet drogs tillbaka efter diverse turer.

Efter ytterligare ett år fastställde miljönämnden ett åtgärdspaket.

Nu är det för sent att picka ägg. Två år i rad har åtgärder (pickning) i sista stund inställts. Kan det vara någon plan i detta?

Det är tydligt att miljökontoret prioriterar måsar före oss som bor i området.

Möjligtvis kommer pickning att ske nästa år (2006). Resultat i form av att färre vuxna fåglar som söker sig till Vällan sjöarna kommer då att märkas först 2007.

Alltså har den myndighet som har att se till att människorna som bor i området inte kommer till skada dragit ärendet i en sådan långbänk att det ligger nära till hands att markägarna tar lagen i egna händer.

RUNO NILSSON

Mer läsning

Annons