Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marxist-nyttmajoritetsråd?

Annons

Bakom lanseringen står Ken Swedenborg. Hansson är också medlem i Swedenborgs parti folkkampanjen för sjukvården.

Har du frågat Hansson om han vill bli majoritetsråd?

-Ja, Birger är intresserad, han kan tänka sig det. Han har sagt ja med vissa garderingar.

Swedenborg menar att det inte brådskar med att utse majoritetsrådet. Väljer man att gå vidare med Hansson så måste hans namn först godkännas av ett medlemsmöte med folkkampanjen för sjukvården liksom att partiet marxisterna måste godkänna arrangemanget.

Swedenborg tillägger att hans presstalesman Christer Dysholm ännu inte är ute ur resonemanget. Dysholm blev ju den 18 december utsedd till majoritetsråd och skulle få en månadslön på cirka 22 000 kronor. Men ett par dagar senare sade lands-tingsbossen Alf Johansson (s) ifrån. Dysholm kunde inte bli majoritetsråd eftersom han är skriven i Ljusnarsbergs kommun i Örebro län.

-Det är glasklart. Man måste bo i länet för att komma i fråga till en sådan post, hävdade Johansson i tidningen den 21 december.

Tillsättningen av Dysholm har överklagats till länsrätten men Swedenborg påpekar att länsrätten ännu inte i beslut slagit fast att tillsättningen är olaglig.

-Christer Dysholm är fortfarande intresserad av att bli majoritetsråd och politisk sekreterare.

Ska inte du bli politisk sekreterare (med en månadslön på runt 17 500 kronor)?

-Det är är möjligt, men troligen inte den första tiden. Det är ju en fördel om polisutredningarna mot mig blir avklarade innan jag tar på mig fler poster, svarar Ken Swedenborg.

Birger Hansson jobbar sedan flera år i Norge, tidigare som skogsarbetare men "just nu har han ett arbetsledarjobb med fina villkor", enligt Swedenborg.

Birger Hansson och några till lämnade vänsterpartiet när det inte längre ville kalla sig vänsterpartiet kommunisterna. Marxisterna ställde upp i kommunalvalet 1991 och 1994 men kom inte in i fullmäktige. Nu, efter mer än 15 år i den politiska kylan, är Birger Hansson kanske på väg in i landstinget.

Står du nära marxisterna?

-Vad jag vill säga är att jag är ordförande för ett regnbågsparti. Vi har medlemmar med alla tänkbara bakgrunder -blåa, röda, gröna. Jag står fast vid att vi ska vara ett blockneutralt parti som stöttar bästa möjliga förslag. På ett sätt kan jag vara lite mer åt vänster. Jag tycker att det är väldigt viktigt att stå på den lilla människans sida, svarar Swedenborg.

För att det skulle bli en överenskommelse med vänstersidan i landstinget så krävde du bland annat fler vårdplatser på Ludvika lasarett. Hur blir det med den saken?

-Det blir en ökning med sex vårdplatser och det ska troligen genomföras under mandatperioden.

Tidningen har förgäves sökt Birger Hansson för kommentarer.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons