Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märta ställer alltid upp

Annons

Varje år anordnar Hedemorabygdens Ridklubb en tävling i dressyrrytt. Anmälningsavgiften går till Hanna Almérs fond och ur denna fond tas medel till ett stipendium.

Hanna Almér var en flicka som var mycket aktiv i ridklkubben. Hon omkom i en bilolycka 1995 och för att hedra hennes minne startade familjen en fond.

Detta är tionde gången som stipendiet på 700 kronor delas ut och Märta Brandts från Husby får det för andra gången i rad.

Motiveringen till stipendiet är att Märta är en glad och trevlig tjej som alltid ställer upp och hjälper till när det behövs.

- Ibland tror jag nästan att Märta har bosatt sig i stallet, säger mamma Margareta.

Klubben tycker att Märta är en god förebild och därför har de skickat henne på en ledarskapsutbildning. Hon håller redan i stallfritids där småbarn får hälsa på och bekanta sig med hästarna.

Djur är Märtas stora intresse. Föräldrarna driver jordbruk och föder upp kalvar. I februari fyller hon 16 och till hösten ska hon börja på Naturbruksgymnasiet i Rättvik.

I framtiden vill Märta gärna jobba med djur. Exakt hur vet hon inte men hon skulle gärna vilja kombinera djurskötsel med resor.

Ridit har hon gjort sedan hon var nio år.

Intresset sitter kanske i generna för hennes äldre syster rider också. På senare tid har Märta börjat tävla i hästdressyr och det är något hon vill fortsätta med.

- Det är viktigt att vara lugn med hästen och man ska vara mjuk i händerna, förklarar Märta Brandts.

Klubben har bevisligen förtroende för Märta. Förra sommaren fick hon ta hand om en häst som skulle rehabiliteras efter en benskada.

Märta är en aktiv tjej och det är inte bara hästar som fyller fritiden.

Intervjun får inte dra ut allt för mycket på tiden eftersom Märta ska iväg på en kurs i hundutställning. Äpplet faller inte långt från trädet. Föräldrarna har ett antal priser från olika utställningar.

I framtiden blir det kanske Märta som kammar hem priser tillsammans med famlijens hundar.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons