Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marsvädret slog värmerekord

Annons

Det fina marsvädret slog flera värmerekord och förpassade långkalsongerna och vantarna till garderoben för många.

Men en kylig påsk är på väg varnar SMHI.

I Götaland och Svealand har den gångna månaden bara varit lika varm eller varmare 1990 och 1938. I norra Norrland har lika höga temperaturer bara uppmätts i mars 1920.

Mot slutet av månaden registrerades rekordhöga temperaturer på enskilda mätstationer. I Göteborg var det 18,9 plusgrader den 26 mars, I Umeå 14,2 och i Jokkmokk steg kvicksilvret till 12 grader den 25 mars, vilket slår det förra rekordet med 2 grader.

I Gävle uppmättes Norrlands högsta marstemperatur hittills: 18,3 grader.

I Skåne och längs södra Västkusten nåddes inga enskilda dygnsrekord. Men Lund upplevde den varmaste marsmånaden som uppmätts med 6,3 grader i medeltemperatur.

Generellt har det varit 4_6 grader varmare än normalt och betydligt hetare än förra årets kalla marsmånad.

En orsak: Ett varmt högtryck över Svarta havet och Kaspiska havet kom på villovägar och letade sig upp till nordligare breddgrader.

Vindarna från Kaspiska havet svepte över de stora stäpperna i södra Ryssland och Ukraina och drog med sig stoft. Det har skapat ett soldis som legat över stora delar av landet i mars i perioder.

Märkligast i månaden var de hisnande skillnader mellan dag och natt som termometrarna registrerade på en del platser. I Härjedalen skiftade temperaturen från minus 14 till plus 14 grader under ett dygn.

TT

Mer läsning

Annons