Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marsch mot islamism i Turkiet

Annons

Turkiska anhängare till en ickereligiös stat inledde en demonstration i Ankara i dag.

De befarar att premiärminister Recep Tayyip Erdogan har dolda planer på att islamisera staten.

Organisatörerna väntade att anslutningen så småningom skulle bli uppemot 100|000.

En polis sade till Reuters tidigt på lördagsmorgonen att omkring 20|000 personer samlats i centrala Ankara och att vägarna till mötesplatsen stängts. Demonstrationen skulle officiellt inledas klockan tio på morgonen.

Den turkiska tv-kanalen NTV angav redan tidigt antalet deltagare till 80|000.

En marsch planerades till Kemal Atatürks mausoleum. Atatürk är Turkiets vördade ledare som var noga med att staten skulle vara fri från anknytning till religion.

Demonstranterna vill förmå regeringspartiet AKP att inte utnämna Erdogan till sin presidentkandidat.

Möjligheten att Erdogan blir president har splittrat Turkiets 74 miljoner invånare.

Turkiets ickereligiösa elit, där generaler och domare ingår, befarar att Erdogan som president skulle underminera statsskicket. Erdogan förnekar att han har sådana planer. Han säger att han har brutit med sitt islamistiska förflutna och nu är konservativ demokrat.

Trots det sade den nuvarande presidenten, Ahmed Necdet Sezer, i fredags att det sekulära systemet är utsatt för sin största fara sedan republiken grundades 1923. Turkiets ÖB gjorde liknande uttalanden i torsdags.

AKP har rötter i islamism och har tillräcklig majoritet i parlamentet för att utse president. Partiet väntas tillkännage sin kandidat tidigast den 18 april.

Samtliga 353 parlamentsmedlemmar från AKP önskar se Erdogan som president, sade nyligen vice premiärminister Abdüllatif Sener till tidningen Milliyet.

TT

Mer läsning

Annons