Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknadsplats i solen

Annons

- Det har varit helt igenom lyckat och så mycket folk som vi hade i lördags vet jag inte om det varit någon gång förut. Det lär i alla fall ha varit en av de mest välbesökta marknadsdagarna vi haft genom åren, säger marknadsgeneralen Evert Ryen som hållit i trådarna.

Även bland marknadsknallarna, cirka 300 handlare som hade intagit gatorna i marknadsområdet, var det idel positiva besked.

- Det har varit en alldeles fantastisk marknad och alla de kollegor som jag talat med har varit enbart positiva, konstaterade Malungs egen kung bland marknadshandlarna, Vild-Hasse.

Från sin vanliga plats, mittemot Posten, talade han sig varm för att övertyga marknadsflanörerna om att de skulle köpa av hans omtalade korvar. Och det gjorde han med framgång. Efter tre dagars aktiv och rimmad försäljning hade det Bengtssonska korvlagret minskat rejält då det var dags att packa ihop på söndagskvällen.

Utbudet av varor var synnerligen varierande. Från brända mandlar till jordbrukstraktorer, skulle man kanske kunna säga. Någonstans på skalan däremellan hittade vi Malungsbördige Uno Ros och hans sambo Marisa. I sin buss Fiske-Expressen har de både butik och bostad och reser runt i hela landet under sommarmånaderna. Nu gjorde Uno ett besök i sin gamla hembygd.

- Det har varit bra skjuts på marknaden och det är alltid roligt att komma hit och träffa gamla bekanta, sa Uno som bland alla fiskegrejor lanserade en belysning att sätta fast på kepsskärmen som årets pryl.

- Perfekt då man ska göra fiskeknutar, eller något annat smått, då det börjat skymma, förklarade han.

Den yngre generationen kunde roa sig på nöjesfältet i Tingslunden med karuseller och andra åkdon. Och den som ville riktigt högt till väders hade möjligheten att ta en tur med helikopter över bygden, från "helikopterplattan" vid PD-området.

Ordningen på marknadsområdet var inget problem. Marknaden är numera enbart ett dagarrangemang och Malungs IF har många gånger undrat varför man tvingats anlita och avlöna ett antal riktiga ordningsvakter för att vanligt folk på dagtid ska kunna gå och handla på marknad. I år hade polisen släppt på kraven och nöjde sig med att arrangörerna hade några egna vakter som patrullerade.

- Vi har inte behövt göra annat än att serva handlarna med sopsäckar och sånt, berättade Tord Wärman som tjänstgörande vakt.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons