Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märklig tråd uppfiskad urSiljan

Annons

Tagelmasken är en millimetertunn sak som lever i våra sjöar och vattendrag. Maskens larver har en mystisk makt att fullkomligt kunna ändra insekters beteende.

Matti Hotti från Sollerön kom till redaktionen med en varelse som barnbarnet Victor Frost Hotti håvat upp ur Siljan. Det visar sig vara en tagelmask, ett djur som lever ett spännande liv. Trots att masken huserar i sjöar, kläcks dess larver ofta på land. Larven kapslar sedan in sig i vegetationen och blir snart uppäten av en växtätande insekt, till exempel en gräshoppa. Inuti gräshoppan borrar sig larven snabbt genom tarmväggen och tar sig fram genom insekten. Eftersom larven är beroende av vatten för att utvecklas till en könsmogen mask, händer nu något underligt.

Värddjuret - gräshoppan - som vanligtvis undviker vatten, ändrar sitt beteende fullständigt. Vid den tid då larven är färdig att krypa ut, tar sig gräshoppan ivrigt till vattnet. Det är som om larven väcker törstreflexer hos gräshoppan. Väl vid vattnet kryper larven ut ur gräshoppan och kan fullborda sin livscykel som den trådsmala, ringlande tagelmasken. Som lyckligtvis inte är farlig för människan.

JONAS GREN

Mer läsning

Annons