Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märklig fördelningspolitik

Annons

Har nåtts av informationen att eleverna i Ornäs inte längre ska få sitt busskort till skolan i stan, om inte de väljer att gå på Mjälgaskolan. Detta är helt idiotiskt.

Jag vet dessutom fortfarande inte om min egen familj är drabbad, har ett barn som börjar i nian till hösten och som har gått på sin profilskola i två år.

Eller gäller detta bara de barn som väljer profilskola från och med höstterminen 2005?

Barnen i Ornäs måste åka till stan för att gå i högstadiet. Starten av allstadieskolebygget i Ornäs är som bekant, framflyttad. Och detta beror inte enbart på överklaganden av bygglovet, utan även på politiska beslut. Det finns ännu inte pengar för utbyggnaden, på grund av att andra skolor har överstigit sina budgetar.

Busskortet till stan kostar varken mer eller mindre för kommunen, vare sig barnen går på den ena eller andra skolan. Det borde finnas budgeterade medel för detta ändamål, för alla sju- till nioelever här utifrån.

Man kan misstänka att det här snarare är ett sätt att genom ekonomiska påtryckningar styra familjer att välja Mjälga, och att därigenom rädda verksamheten på nedläggningshotade Mjälgaskolan i några år till.

Kommer vi någonsin få en allstadieskola i Ornäs?

Busskortet blir en tung kostnad för framför allt flerbarnsfamiljer med musik- eller idrottsintresserade ungdomar. Ska bara ekonomiskt starka familjer härute ha möjlighet att välja profilinriktade skolor?

Vad är det för socialdemokratisk fördelningspolitik?

Dessutom tycker jag faktiskt att barnen i Ornäs på sätt och vis själva har tjänat ihop till sina busskort flera gånger om, bara genom att de tålmodigt har stått ut med att gå i en väldigt sliten skola, med väldigt eftersatt underhåll.

De har också tålmodigt låtit sig bussas till Honefshallen för idrottslektioner, till Torsång för syslöjd och till Alsbäck för att ha träslöjd och franska. Detta har gjort att de haft längre skoldagar än de flesta andra barn inom kommunen i samma ålder.

Så fort fel och brister har påtalats, har barnen fått nöja sig med att ha tålamod med sin undermåliga arbetsmiljö, i väntan på att den nya allstadieskolan snart ska byggas och att allt då blir mycket bättre.

l Ska inte grundskolan vara kostnadsfri? Och är den verkligen det om man måste betala busskort själv och inga alternativ finns?

l När får jag besked om familjen är drabbad av ytterligare kostnader för busskort?

l Om familjens ekonomi inte tål den extra kostnaden busskortet innebär, ska jag då tvinga mitt barn att sluta på sin profilskola inför det sista grundskoleåret?

IRRITERAD MAMMA I ORNÄS

Mer läsning

Annons