Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare överklagar beslut om ny väg

Annons

Lantmäterimyndigheten trodde att den hade klart med ny väg från Boda såg till länsvägen. Nu har tre markägare klagat - och frågan går till fastighetsdomstolen.

Frågan om den farliga utfarten vid lanthandeln i Boda har överlevt sju år och tre lantmätare.

I höstas sade byggnadsnämnden ja till lantmäteriets förslag om ny väglösning.

- Vägen ska gå parallellt med och ansluta en bit söder om den nuvarande, säger Jan-Olof Olsson på lantmäterimyndigheten i Dalarna.

I en överklagan till Falu tingsrätts fastighetsdomstol hävdar dock tre markägare att lantmäterimyndighetens anläggningsbeslut den 14 november strider mot anläggningslagens paragraf 8-12 och 49 och påpekar att andra förslag som utretts är bättre lämpade.

Domstolen kommer därför att hålla en muntlig förberedelse i Svärdsjö den 25 april och låta en teknisk ledamot göra en undersökning på plats.

Syftet är att närmare utreda tvistefrågorna och försöka hitta en slutlig samförståndslösning på utfartsfrågan.

Jan-Olof Olsson bedömer i ett yttrande till fastighetsdomstolen att överklagandet inte innehåller några nya omständigheter utöver de som klagandena redan anfört vid handläggningen av förrättningen och att dessa prövats vid denna.

- Vi har uppfattningen att beslutet är riktigt och att överklagan därför bör avslås, men det får avgöras i domstolens prövning, säger han.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons