Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Märk ut olycksplatsen!"

Annons

Uppmaningen kommer från kontaktansvarige Sören Halvarsson i Stråtenbo.

Han organiserar eftersöken av trafikskadat vilt längs väg 293 och har bistått polisen med det i över 10 år.

- Folk slarvar för mycket med att märka ut platsen, och det påkörda djuret tvingas utstå onödigt lidande och gå en plågsam död till mötes, säger han.

Så gott som dagligen, alla tider på dygnet, skickar han ut eftersöksekipage efter viltolyckor och upprörs över hur dåligt utmärkta olycksplatserna är.

- Jag är kontaktansvarig och har en rad jägare att skicka ut som kan vara framme vid olycksplatsen på 10-15 minuter, framhåller Sören Halvarsson.

Är den utmärkt med en plastkasse på en gren vid vägkanten är det inga problem för jägare och hund att spåra viltet och avliva det snabbt och effektivt.

- Men med de slarviga platsbeskrivningar som de flesta ger polisen i dag, är det stört omöjligt för eftersöksekipagen att kunna undsätta det skadade viltet, förklarar Sören Halvarsson.

Bara den senaste veckan har han flera gånger skickat ut jägare med hund nattetid på resultatlösa eftersök. Helt och hållet beroende på att bilföraren inte märkt ut olycksplatsen.

- Låt vara att folk kan bli chockade när det smäller. Men är man så upprörd att man inte kan märka ut olycksplatsen är man säkert inte heller lämplig att fortsätta resan bakom ratten, säger Sören Halvarsson.

Han menar att det då kan vara läge att stanna kvar tills eftersöksjägaren kommer.

Och det minsta man kan begära är i alla fall att platsen märks ut så eftersöket kan genomföras.

Merparten av olyckorna gäller kollisioner med rådjur, som eftersöksjägarna undsätter av etiska skäl helt utan ekonomisk ersättning.

- Men ska det vara någon mening att ge sig ut måste trafikanterna dra sitt strå till stacken och märka ut olycksplatsen, menar han.

Det här gäller naturligtvis inte bara i Falutrakten, utan problemet för eftersöksjägarna är detsamma över hela länet.

Och alla ska veta att de utför ett jättejobb i det tysta, då de åker ut på i snitt 1 500 rådjursolyckor och 300 älgkrockar om året.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons