Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marit Paulsen tillbaka i politiken

Annons

Hon har fortfarande problem med att gå och stå, men räknar med att åtminstone på halvfart delta i valrörelsen, som "en halv tant".

Hon gör det med helt nya erfarenheter av svensk sjukvård och av hur det känns att inte klara allt själv.

- Det var en chock att plötsligt vara en rädd liten gumma ute på gatan, säger hon och berättar om hur hon på Hamngatan i Stockholm med berått mod blev omkullknuffad av tre män, som sparkade bort hennes ena krycka.

-Det har fått mig att fundera på hur det är att bli gammal, säger hon.

Ryggoperationen hon behövde gjorde hon i Strängnäs genom att utnyttja valfrihetsgarantin.

-Det var 16 månaders väntetid till första läkarbesöket i Falun, magnetröntgen kostade 2800 kronor och till den var det flera månaders kö.

-Hur är det möjligt att en såpass billig undersökning kan vara så svåråtkomlig? Frågan man ställer sig är vad den byråkratiska hanteringen kostar, säger hon.

Marit Paulsen har nu varit med och tagit fram ett nytt äldrepolitiskt program för folkpartiet.

-Jag vill slåss för ett system där du för ett överkomligt pris kan köpa den hjälp du vill ha oavsett om du vill ha kanelbullar bakade, gå på teater eller städat under sängen. Det ska vara ditt eget beslut. Vi är inte en serie av legobitar, säger hon.

Hemtjänsten är alldeles för strikt reglerad i dag tycker hon.

-Den stora stressfaktorn för personalen är att det finns massa saker de inte får göra, till exempel byta jord i blomkrukor om det behövs.

Genom att bygga upp ett nytt system för hemtjänst kan kommunerna lägga sina äldreomsorgspengar på den sista sträckan i livet, "då getterna har sprungit hemifrån (demens) eller kroppen fullständigt strejkar", säger hon.

Hon efterlyser en rättighet för människor att gå ut och vill att varje sjuk människa ska ha en egen doktor eller åtminstone en egen distriktssköterska.

-Då får vi styrsel på medicinerna. Det är fantastiskt att apotek och landstingen kommit fram till att 20 miljarder försvinner varje år på mediciner som inte används, säger hon.

-Vi behöver gå igenom hur varje insatt krona används.

Hennes bedömning är att det ändå kommer att behövas mer pengar framöver för att klara personaltätheten och höjd lön.

-Lönen för vårdpersonalen är kruxet och går det att få fram pengar så ska de gå dit, tycker hon.

LILLEMOR IDLING/TT

Mer läsning

Annons