Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marinsoldater dödade åtta afghaner

Annons

En självmordsbombare orsakade panik bland amerikanska soldater när han försökte ramma en militärkonvoj vid en marknadsplats i Afghanistan. Minst åtta civila sköts ihjäl och 35 skadades när soldaterna öppnade eld.

Händelsen inträffade på söndagsmorgonen på en väg mellan Jalalabad i östra Afghanistan och gränsen till Pakistan. Marknadsplatsen låg i anslutning till vägen.

Konvojen, med fem fordon, uppgavs ha blivit attackerad av en självmordsbombare i bil. De amerikanska marinkårssoldaterna hävdade att de samtidigt besköts från flera håll med handeldvapen och att de då besvarade eldgivningen.

Enligt vittnen drabbades emellertid amerikanerna av panik när de flydde tillbaka mot lägret och sköt mot alla de mötte på vägen, som är en av östra Afghanistans mest trafikerade.

En militär talesman sade till AFP att de i samarbete med afghanska myndigheter nu försöker utreda hur många av de civila som dödats av deras kulor och vilka som föll offer för de attackerandes vapen.

Afghanistans inrikesministerium uppgav att tio civila dödats i attacken och 25 skadats.

En grupp med kopplingar till talibanerna tog senare på söndagen på sig självmordsattacken.

Vägen där dödsskjutningen ägde rum blockerades av en rasande folkmassa. Flera hundra afghaner protesterade över det stora antalet civila dödsoffer, och anklagade USA för att ha skjutit på civila som bara råkade vara i närheten. Senare kom truppförstärkningar till området, som spärrades av. Enligt en AFP-reporter raderade amerikanska soldater bilder fotografer tagit på platsen. Ingen utländsk soldat dödades, men en sårades.

Styrkor lojala mot den störtade talibanregimen angriper Natosoldaterna alltmer aggressivt. I lördags dödades två Natosoldater i södra Afghanistan. Iakttagare säger att den afghanska opinionen redan är upprörd över illa riktade bombningar och attacker där civila dödas av misstag. De underblåser misstron mot väststyrkorna i landet och ökar stödet för talibanerna.

De senaste dygnen har talibaner delat ut flygblad, där de varskor om sin kommande våroffensiv och uppmanar befolkningen att hålla sig undan de utländska soldaterna.

TT

Mer läsning

Annons