Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie i ständig rörelse

Annons

Det kan bero på att deltagarna ätit alldeles för stora portioner julmat. Eller på förhastade, alternativt genomtänkta, nyårslöften.

Men det kan också bero på att de vill komma i badkläderna -eller helt enkelt orka mer och må bättre.

Hur som helst; Rekordmånga kvinnor och män deltar just nu i Djurmo/Sifferbo IF:s gymnastiksektions träningskvällar.

-När vi hade det första passet för vårens kombiträning/core kom det 42 personer -och vi hade bara redskap och utrymme för ett 30-tal, säger Marie Ulars och ser lite ledsen ut.

Annars är det sällan hon slösar tid på att se ledsen ut.

-Det här är ju sååå roligt, fastslår hon innan hon höjer volymen på ljudanläggningen och med en ordergivning av närmast militärt snitt sätter fart på sina träningskamrater.

Det har gått mer än tre decennier sedan hon för första gången deltog i ett pass motionsgymnastik.

-Det leddes av Greta Björk från Djurmo och ett år senare, när jag var 18 år, hade hon övertalat mig att bli instruktör, minns hon och tillägger att hon inte var särskilt svårövertalad.

Det tempo hon håller idag överskrider vida det hon höll 1976.

-Jag älskar att träna och att träffa personer som är intresserade av träningsmetoder som box´n´kick, aerobics, step och "The chi ball method". När jag inte har egna träningsgrupper händer det att jag hoppar med i andras, säger hon.

Då är att märka att hon leder gymnatikgrupper fyra-sex kvällar i veckan. Det sker dels i Djurmo/Sifferbo IF:s regi, dels vid Effect fitness center i Borlänge. Ändå är det bara en fritidssyssla. Dagtid arbetar hon nämligen heltid som egen företagare.

-Jag hyllar ordspråket "Om du inte tar dig tid för motion idag kan du bli tvungen att ägna tid åt sjukdom i morgon", förklarar Marie, som sedan många år är ordförande i föreningens gymnastiksektion och ständigt arbetar med att rekrytera nya instruktörer.

Hon beskriver kombiträning/core som en ultimat träningsform, som kombinerar konditions- och styrketräning. Deltagarna tränar med hjälp av ett slags bräda och använder sig också av järnstänger med olika vikter samt av gummiband och hantlar för att träningen ska bli allsidig.

-Varje deltagare bestämmer själv när han eller hon vill dricka vatten eller vila, säger hon.

Men hennes egna vilopauser är -när de förekommer -mycket korta.

Det pass som hon är mitt uppe i pågår i "bara" en timme och 35 minuter och hon är angelägen om att såväl hon som hennes "elever" ska få ut så mycket som möjligt av gymnastiken.

Det är därför som det på bilden är rörelseoskärpa på både Marie och hennes kamrater.

De är helt enkelt inte mer stilla än så.

Inte ens på en stillbild.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons