Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria visar Soyas hantverk

Annons

Maria Åkerheden, som är bosatt i Orsa och arbetar som textillärare i Mora, reste 1993 till Udmurtien i Ryssland med sitt dåvarande folkdanslag från Uppsala.

Udmurtien är en finsk-ugrisk halvsjälvständig republik där Isjevsk är huvudstad.

- När vi kom dit 1993 var vi exotiska. Få hade sett en västerlänning tidigare, säger Maria.

När hon kom till Udmurtien, kände hon sig hemma. Hon beskriver befolkningen där som vänlig och arbetsam och när hon kom dit och fick ta del av deras kultur, kände hon att de hade mycket gemensamt.

-Kultur knyter samman folk. Deras kultur är också väldigt lik den finska, berättar Maria.

Under sitt första besök i Udmurtien kom Maria i kontakt med en textilkonstnärinna som kom att betyda mycket för henne.

-Det kändes som att jag träffade en syster.

Kvinnan heter Soya Lebedjeva och hon och Maria har sedan dess hållit kontakten. Hon har också besökt Soya ytterligare tre gånger och de har upptäckt att de har många saker gemensamt, förutom intresset för textil.

- Nu vill jag bara att hon ska komma hit och hälsa på och se hur jag lever, säger Maria, som försökt få hit Soya men haft problem med att få visum till henne.

I väntan på sin vän ställer Maria nu ut diverse föremål från Udmurtien i Orsa kulturhus. Bland föremålen finns växtvävar som Soya vävt av gräs, mossa, blommor och andra växter. Hon visar också dräkter, dockor, tyger, band, näver- och halmslöjd. Under utställningen hoppas Maria kunna sälja några av de alster som Soya gjort, för att finansiera en resa till Orsa. Samtliga föremål har Maria tagit med från sina resor.

Tittar man noga på bland annat banden och näverarbeterna ser man likheter med den mönstertradition vi har i Orsa. Även naturen i Udmurtien liknar enligt Maria den i Orsatrakten.

-Det ligger ju på samma breddgrader och man känner igen många växter och blommor när man vandrar i naturen där.

Utställningen pågår till den 3 maj. Under torsdagarna finns Maria på plats och berättar om sina resor till Udmurtien.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons