Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Strömkvist tar plats i nationell utredning som ska underlätta kommunernas arbete

Riksdagsledamoten Maria Strömkvist (S) från Ludvika utsetts till ledamot i Kommunutredningen.
– Vi ska se till att hitta vägar som ska underlätta för kommuner att samarbeta och uppfylla sina samhällsuppdrag, säger hon.

Annons

Mer läsning för dig som är pluskund.

Hon kritiserar storbankerna.

Har statsministerns öra.

Vill satsa på infrastruktur.

Riksdagsledamot Maria Strömkvist (S) från Ludvika tar plats i riksdagskommittén för utveckling av landsbygdskommuner.

Tidigare i år tillsatte regeringen "Kommittén för stärkt kapacitet i kommunerna" - kallad "Kommunutredningen". Regeringen tycker att samhällsutvecklingen pressar kommunerna allt mer. Det som de svenska kommuner tidigare ansvarade för har blivit allt mer komplext. Det handlar exempelvis om kommunerns förmåga att klara av en allt äldre befolkning, urbaniseringen, behovet av bostäder, utbildning och äldreomsorg.

Regeringen vill nu ha förslag på hur kommunerna kan lösa de ökade utmaningarna. Det ska den nya kommittén försöka hitta svar på. Kommunutredningen är parlamentarisk och består av elva ledamöter. Maria Strömkvist från Ludvika är en av dem.

– Det handlar exempelvis hur samarbeten kan underlättas. Som att fler kommmuner delar på exempelvis en livsmedelsinspektör. I dag går det att samarbeta, men det är ganska krångligt att få till. Desutom kan det bli ett demokratiskt problem om det är oklart vem som är ansvarig. Nu måste vårt arbete identifiera och analysera kommunernas utmaningar och lämna förslag på åtgärder, fortsätter hon.

Det handlar också om lösningar för kommunala offentliga upphandlingar och hur exempelvis kommunerna kan fördjupa sin samverkan med avtal.

– Det ställs stora krav på kommunerna att tolka direktiv och förordningar. Detta måste kommunerna klara i alla delar. Nu hoppas jag att vi får en dialog med kommunerna innan kommittén lägger fram sin rapport och förslag. Vi vill hitta hållbra lösningar, säger Maria Strömkvist (S).

Kommittén ska lämna sitt slutbetänkande 2019. I höst kommer etrt delbetänkande om lösningar på hållbara upphandlingar.

Arbetet har redan startat. Under onsdagen hölls det första mötet.

– Vi är i gång. Det här ska bli kul och intressant, säger riksdagsledamot Maria Strömkvist.

Mer läsning

Annons