Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria är årets kranskulla

Annons

Bortsett från meriten att vara från Orsa är det för övrigt en ovanligt väl meriterad idrottskvinna som ska hänga kransen om segraren i årets Vasalopp.

Maria, som tävlar för Mora, har stora framgångar inom framförallt skidorientering där hon är juniorvärldsmästare och hon har också en radda medaljer av silver och brons från svenska och internationella mästerskap.

Maria har också varit framgångsrik i orientering utan skidor på fötterna och slutligen har hon tävlat i skidåkning med viss framgång.

- Hon har glimten i ögat, är en uppskattad kamrat och allmänt omtyckt och därmed en värdig representant för klubben, betonade Hans Eriksson när han på torsdagen presenterade Maria för press och radio.

Maria flyttade nyligen hem till Orsa från studierna vid universitetet i Umeå där hon läste biokemi.

- Jag upptäckte att biokemi kanske inte riktigt var mitt rätta val. Dessutom var det svårt att kombinera universitetsstudier med träningen så nu får den akademiska karriären ligga på hyllan en tid, berättar hon.

I stället ska Maria nu arbeta på Vasaloppets kansli. Därmed får hon ytterligare en arbetslivserfarenhet. Hon är inte ängslig för att möta nya uppgifter.

- Det viktigaste är att det ska vara roligt, säger hon. Det gäller också idrotten och det kanske är förklaringen till att jag som liten höll på med en rad olika grenar innan jag började specialisera mig. Är det inte roligt ska man inte hålla på.

När Maria fick erbjudandet att vara kranskulla tvekade hon inte en sekund.

- Vasaloppet är roligt. Jag har goda minnen från barndomen när vi åkte ut i skogen efter spåret och upplevde stämningen där. Jag har inte åkt stora Vasan men däremot Tjejvasan. Jag kom 60-nånting. Jag ska åka i år igen.

Att vara kranskulla kan vara en grannlaga uppgift. Blir det upploppsstrid blir Marias roll mer att hålla sig ur vägen för att inte störa. Det oroar henne inte.

- Det är inte jag som ska ta beslutet om jag ska lägga kransen om åkaren utan jag får tydliga signaler om hur jag ska göra. Än så länge har jag inte börjat drömma mardrömmar om något elände på upploppet.

Den sedvanliga frågan om vem hon vill ge kransen får ett sedvanligt svar.

- En Moraåkare skulle väl vara trevligt.

Hennes pojkvän heter Erik Eriksson och tävlar för Mora.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons