Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margit - en sjungande kyrkogårdsföreståndare

Annons

- Före ankomsten till Mora arbetade jag som vikarierande trädgårdsmästare i Östersund. När jag var där gav jag två jazzkonserter och fick positiva recensioner i lokalpressen, säger Margit naturligt och ödmjukt.

Efter bara två veckor har hon visioner om hur den vackra miljön vid kyrkogården intill S:t Mikaels kapell ska bli ännu mera tilltalande. Trots att jobbet kräver en viss adminstation har hon förhoppningar om att utveckla den yttre miljön.

Hon har beställt färggranna perenner, vill klä in den klimatvänliga muren med exotiska växter och exempelvis lyfta fram en okänd samlingsplats av kyrkogården, som uppfördes av den kända arkitekten Ulla Bodoff under 1950-talet.

När Margit visar den altanliknande utsiktspunkten med vy över Österdalälven väcks hennes idéflora.

- Jag vill sätta in ett direktljus mot det ymniga lövverket i trädet som står ovanför en stensättning i form av en duva. Förhoppningen är att få ett indirekt ljus skimrande över stensättningen. Jag ska testa olika alternativ under kvällstid till hösten.

Margit vet vad hon talar om. Hon har studerat ljussättning på ljushögskolan, forskat i afrikansk jord, studerat till trädgårsarkitekt och landskapsingenjör, med mera.

- Men jag hade inte direkt någon vision om att bli kyrkogårdsföreståndare under min tidiga skoltid. Jag ville egentligen bli kallskänka. Framförallt gillade jag kreativt skapande, som att kunna planera och lägga upp mat vackert serverad på faten.

Istället blev det Fornby folkhögskola och utbildning till kemiingenjör på gymnasiet. Hon fick en forskartjänst på Skogshögskolan vid Frescati i Stockholm, där Margit deltog i ett forskningsprojekt om afrikanska jordar.

- När Skogshögskolan skulle utlokaliseras till Umeå ville jag stanna i Stockholm. Jag såg en annons om att Tullverket erbjöd 30 personer betald utbildning till tulltaxerare.

Cirka tusen personer sökte till den tvååriga utbildningen och Margit var en av dem som antogs. Efter flera år på Tullverket ville Margit odla sin talang som jazzsångerska. Hon sökte en eftertraktad utbildning på Birkagårdens folkhögskola i Stockholm.

- Bara en sångerska samt en musikant per instrument antogs till den årslånga utbildningen för att få en komplett orkesteruppsättning. Av 50 sökande till jazzsångerskelinjen blev jag antagen.

Många kända namn har gått den utbildningen, säger Margit och räknar upp exempelvis Nannie Porres, Berit Andersson och Marie Selander.

Efter den utbildningen har Margit haft flera framträdanden. Yrkeskarriären fick också en annan inspiration med tvåårig utbildning till trädgårdingenjör i Alnarp i Skåne. Därefter arbetade Margit som trädgårdslärare i ett EU-projekt i Borlänge.

- När jag sedan vidareutbildade mig till landskapsingenjör under två år i Alnarp sade jag upp mig från Tullverket. Därpå kompletterade jag den utbildningen med en termin på ljushögskolan i Jönköping. En utbildning i att ljussätta gröna rum.

Därefter har Margit lett ett arbete med att försköna Kyrkvallen i Hedemora. Från utgrävning, via jordval och plantering till stensättning.

Innan hon kom till Mora vikarerade Margit under knappt två år som stadsträdgårdmästare i Östersund.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons