Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maoister hotar med våld

Annons

Ledaren för Nepals maoister, Prachanda, krävde i ett förstamajtal att monarkin i landet ska avskaffas och republik införas. Annars hotade han med återupptagen kamp inom två veckor.

Nepals tidigare enväldige kung fråntogs nästan all makt i och med att fredsfördraget mellan maoistrebellerna och regeringen undertecknades i november förra året. Det innebar också slutet på ett decennium av inbördeskrig, som dödat minst 13|000 människor.

Allmänna val är utsatta till den 20 juni i år, men högt uppsatta valtjänstemän har varnat för att mer tid krävs. Förseningen har fått maoisterna, som har fem ministerposter i interimsregeringen, att öka trycket på de övriga sju partierna i koalitionen.

Nepals minister för fred och återuppbyggnad, Ram Chandra Poudel, beskrev hotet som taktik och sade att en överenskommelse skulle nås genom samtal mellan de åtta partierna.

Elva poliser tillfångatogs på tisdagen av 500 maoister 26 mil väster om huvudstaden. De släpptes senare oskadda, utan att orsaken till upploppet offentliggjorts.

TT

Mer läsning

Annons