Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäns fetma underbehandlad

Annons

Svenska män får inte medicinsk behandling lika ofta som kvinnorna för sin fetma, trots att det är männens fetma som är farligast.

Han är verksam vid överviktsenheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och en av landets främsta experter på behandling av svår fetma.

Fetma är ungefär lika vanligt bland kvinnor som bland män. Cirka var tionde är drabbad vilket motsvarar ungefär en miljon svenskar. Men det är männens fetma som är farligast. Fettväv som ligger kring midjan och inne bland organen i bukhålan ställer till mer obalans i kroppens system än det fett som är centrerat kring stuss och höfter.

Trots detta är männen gravt underbehandlade för sin fetma jämfört med kvinnorna. Det framgår när man tittat på apotekens försäljningsstatistik över mediciner mot fetma, som Reductil, Xenical och Acomplia, som alla ska tas som komplement till goda kost- och motionsvanor. Kvinnorna står för 70 procent av konsumtionen av fetmamedicin, som förra året uppgick till totalt 155 miljoner kronor.

Egentligen är kirurgi det som hjälper bäst mot fetma, enligt en vetenskaplig granskning från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU). Cirka 1|000 svenskar om året genomgår ingreppet.

Stefan Wallerek är vice ordförande i Överviktigas Riksförbund. Han anser också att samhället är för snålt och att motion som ordineras av läkare på recept borde gå under högkostnadsskyddet.

TT: Men hur ska man kunna nå männen i de här sammanhangen?

TT

Mer läsning

Annons