Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måns är "källarmästare"

Annons

- Jag tror att det blir ett intressant jobb, förklarade Måns, när han gjorde sin första arbetsdag i torsdags.

Måns studerar annars på S:t Mikaelskolans teknikprogram. Nu har han läst in sig på historien om Gustav Vasa, så att han ska kunna berätta om Vasas äventyr i Dalarna för intresserade besökare. I torsdags hade Måns inga besökare så han fördrev tiden med att läsa en serietidning om Gustav Vasa.

- Jag tänkte ta med gitarren, men den glömde jag.

Måns ska vara ledig på måndagar annars jobbar han mellan 12-17 övriga dagar hela sommaren.

Förra sommaren besöktes Wasamonumentet av 210 personer. Till detta kommer skolklasser som Imola Mokos tog emot där. Nu i lördags kom elever från Naturbruksgymnasiet i Älvdalen, och då var också Gustav Vasa där. Ja, i alla fall Nisse Nyström, som är förste Gustav Vasa i Mora.

Måns Norell kan berätta en hel del om Gustav Vasa, men besökarna kan också få en broschyr där de kan läsa om Vasamonumentet som invigdes den 29 spetember 1860, på 300-årsdagen av Gustav Vasas död. "Monumentet är byggt över den källare där Gustaf Vasa lär ha sökt skydd undan de danska förföljarna." Det är intressant att det står "lär" för det är väl ingen som riktigt vet vad som är sägen och vad som är sant i fråga om Vasas äventyr i Dalarna.

Monumentet pryds invändigt av tre stora målningar från 1859. Rakt fram visar JF Höckerts tavla hur Gustav Vasa är på väg ner i källaren och Tomt Margit är beredd att välta det stora vörtkaret över källarnedgången.

Till vänster hänger Edvard Berghs målning av Ornässtugan vid sjön Runn och till höger kan besökarna se Karl XV:s målning som föreställer Sälens by med Olnispagården.

Till målningarna hör texter som ger en bild av de nationalistiska stämningar som växte fram på 1800-talet, uttrycket fäderneslandet förekommer flera gånger. Ett annat exempel at texten över Karl XV:s målning: "den fridlöse flyktingen blev sålunda grundare av Sveriges nya samhällsskick och stamfader för ett av Europas ädlaste konungahus".

Vasamonumentet ägs av Statens fastighetsverk. Byggnaden är inte uppvärmd på vintern. I vintras blev det problem då fukt hade trängt upp från källaren och frusit till is. Fukten är mer skadlig för tavlorna än kylan, så en avfuktare sattes in då problemen i vintras uppmärksammades.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons