Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människosmugglare anhölls i Halmstad

Annons

Tre kvinnor och två män anhölls i dag i Halmstad på sannolika skäl misstänkta för organiserande av grov människosmuggling. Det är de första anhållandena i den stora härva som sedan oktober utreds i Halland.

Enligt polisen misstänks ett tiotal familjer vara inblandade i organiserad människosmuggling. Ett hundratal personer misstänks ha fått betala dyrt för att själva komma till Sverige och Schengenområdet eller skicka sina barn hit.

Skenadoptioner och skenäktenskap misstänks ingå i de metoder som använts.

Det handlar om flyktingar från Vietnam. Polisen har låtit DNA-undersöka personer som uppgett sig vara föräldrar till vietnamesiska barn som kommit hit. Svaren visar att personerna inte är nära släkt med barnen.

De falska barnen har använts av personer i Sverige för att få bidragsförmåner. Polisen anser att det handlar om ett systematiskt utnyttjande av socialförsäkringssystemet. Människosmugglingen har omsatt stora belopp.

I början av utredningen gjorde polisen husrannsakan på cirka 25 olika ställen, framförallt i Halmstad. Vid en av dessa husrannsakningar påträffades en tjuvgömma med så mycket stöldgods att en budfirma fick anlitas för att köra bort det.

I lägenheten i Halmstad påträffades kristallglas, porslin, dyrbar hemutrustning och massor av kläder. Den som bodde i lägenheten saknade helt inkomst och levde på bidrag.

En kvinna dömdes senare för häleri till tio månaders fängelse, en dom som är överklagad till hovrätten.

Vid en annan husrannsakan upptäcktes att lägenheten var full med sprit som innehavaren sålde. Spritutredningen är ännu inte klar.

TT

Mer läsning

Annons