Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor räddar värden och världen

Annons

Kommentar till Annelie Kjellberg, den 2 augusti:

Annelie Kjellberg har en mycket bra poäng i sitt debattinlägg "Låt människor växa" som är värd sin stilla reflektion. För visst har vi ett antal idéer om hur vi ska förbättra vår och andras tillvaro.

Ska vi uppgivet invänta en yttre kraft som blåser liv i oss och som låter oss föras framåt som fjädrar för vinden eller hur kan vi på bästa sätt förhålla oss till de krafter som utvecklar oss som personer? För vår personlighet påverkar vår omvärld oavsett hur vi är. Vi har ett ansvar att föra livet framåt i den meningen att livet uppfylls av det som vi sätter kraft i.

Samhällsklimatet är en helhet, så riktigt som A Kjellberg påpekar. Och skapandet av ett helt samhälle behöver hela människor.

Vi har i samhället bestämt att ett antal yttre faktorer ska få påverka oss och de gör också så eftersom det är vad vi förväntar oss, börsen, räntan, krig i världen, oro för ledighet, stress på jobbet, och företagsutveckling.

Men hur lång blir listan när vi talar om det som stärker oss? Kanske är det lätt att glömma bort att en förväntad positiv samhällsutveckling kräver konstruktiv laddning? Kanske uppfylls vi allt för ofta av motsatsen?

Eller sitter vi och ger någon annan person ansvaret för det jag inte gör? Eller inväntar en extern kraft som ska komma till undsättning när samhällsfunktionerna går trögt?

En människa som uppmärksammas med värme och respekt kan växa till oanade höjder och ge utrymme inte bara för sin egen kvalitet utan också för andras.

JOAKIM QUARESMINI

Mer läsning

Annons